Lidské životy pomáhá ve Fakultní nemocnici Plzeň zachraňovat nový přístroj

8. prosinec 2016

Melanom je nejzávažnější forma rakoviny kůže. Zároveň je to jeden z velmi častých nádorů. Bohužel počty pacientů se neustále zvyšují. To jsou fakta. Pokud máte na těle hodně pigmentových znamének, měli byste na ně pamatovat a dbát na prevenci.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň teď mají lékaři na Kožní klinice nový přístroj, který diagnostiku melanomu posunul o pořádný kus vpřed. Jmenuje se celotělový skener a klinika ho má jako první v České republice.

Docent Tomáš Fikrle vyšetřuje celotělovým skenerem pacienta Josefa Pokorného z Oseka na Rokycansku, který už má s melanomem osobní zkušenost. Při běžném lékařském vyšetření byl poslán na kožní oddělení, kde mu diagnostikovali melanom. Podle pana Pokorného už dále vše proběhlo velmi rychle a samotné odstranění trvalo necelý jeden den.

Pokud se podaří melanom odhalit v jeho raném stádiu, je velká šance na úplné uzdravení. Celotělový skener teď v plzeňské Fakultní nemocnici diagnostiku zdokonalil. Jak docent Tomáš Fikrle vysvětluje, je to metoda založená na principu digitální celotělové fotografie a skenování.

„Přístroj velmi jednoduchou cestou vytvoří sérii standartních digitálních fotografií jednotlivých částí kožního povrchu. Následně sám překryje aktuální snímky se záběry z předchozí kontroly a během sekund vyznačí případné rizikové změny ve velikosti, ohraničení nebo barvě znamének,“ říká.

Docent Tomáš Fikrle s pacientem Josefem Pokorným

Odstranění časného stádia melanomu trvá několik minut

Když celotělový skener objeví něco podezřelého, přichází ke slovu další přístroj - dermatoskop. Ten namíří přímo na konkrétní sledovaný útvar na kůži a umožní až mikroskopický pohled. Pomáhá rychle odhalit melanom v jeho počátečním stádiu, kdy je problém chirurgicky řešitelný. Tento zákrok se dá provést ambulantně během 15- 20 minut a většinou vede k úplnému vyléčení pacienta.

Přednosta Kožní kliniky Karel Pizinger uvádí, že výskyt melanomu v České republice je přibližně 20 nových případů na sto tisíc obyvatel. Loni lékaři na Dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice vyšetřili ve specializované poradně na tři tisíce pacientů s různými pigmentovými znaménky. Melanom našli u 218 lidí.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio