Londýnská vláda navrhuje nový systém kontroly BBC. Zveřejnit se mají i platy osobností

Britská BBC bude muset poprvé ve své historii zveřejnit platy svých největších hvězd. Jde jen o jednu z kontroverzních novinek ve fungování slavné korporace, kterou navrhuje londýnská vláda. Zásadně se má změnit taky dohled nad BBC. Zachovaný naopak zůstane systém koncesionářských poplatků, což další britská média považují za vítězství veřejnoprávní televize a rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BBC World News

BBC World News | Foto: YouTube. com

Návrh nové Královské charty BBC, tedy základního dokumentu upravujícího fungování korporace, už dlouhé týdny budí vášnivé reakce. Opozice, stejně jako řada celebrit má pocit, že konzervativní vláda chce BBC potrestat za její údajně nevyvážené zpravodajství před loňskými parlamentními volbami.

Dlouholetý kritik BBC, současný ministr kultury John Whittingdale, to kategoricky popírá. Myslí si ale, že korporace musí fungovat pod přísnějším dohledem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh nové Královské charty BBC budí rozporuplné reakce, řada celebrit si myslí, že konzervativní vláda chce BBC potrestat

„Všechny organizace potřebují efektivní správu a strukturu dohledu. BBC do této chvíle potřebná regulace chyběla. Nová charta předpokládá vznik správní rady, která bude mít jasně oddělené kontrolní a správní pravomoci. Přibude navíc vnější dohled v podobě telekomunikačního regulátora Ofcom," uvedl v Dolní sněmovně při představení vládní „bílé knihy" ministr Whittingdale.

Dlouho se spekulovalo o tom, jestli vláda nezmění systém koncesionářských poplatků. Tenhle model financování BBC nakonec bude fungovat dalších 11 let a výše poplatků bude svázaná s inflací.

Koncesionářské poplatky se budou nově týkat i těch, kteří si jen stahují pořady BBC z iPlayeru. Vláda si chce taky posvítit na údajně příliš štědře placené celebrity.

Veřejnoprávní společnost má mít nově za povinnost zveřejnit platy všech hvězd, které ročně pobírají víc než 450 tisíc liber. Jde o známá jména, jako jsou Gary Lineker, Graham Norton nebo nový moderátor Top Gearu Chris Evans.

Generální ředitel BBC lord Hall to pro Daily Telegraph označil za problematické.

„V soutěživém prostředí, kde některé vaše hvězdy může přetáhnout konkurence disponující větším rozpočtem, musíte chránit ty, kteří by chtěli v BBC pracovat. Mám velkou obavy, že když zveřejníme odměny našich nejlepších moderátorů, jestli ještě největší talenty v téhle zemi budou mít zájem pro nás pracovat," zamyslel se Tony Hall.

Podle představ vlády by se jedno z celosvětově nejvlivnějších i nejlepších médií se silnou vzdělávací a zábavní složkou, mělo soustředit na obsah, kterým se liší od své konkurence. Podle ministra Whittingdalea to rozhodně neznamená, že by BBC neměla být populární.

Kabinet Davida Camerona by ale rád, aby korporace přestala za každou cenu bojovat o co nejvyšší počet diváků a posluchačů v hlavních vysílacích časech.

V Británii se hodně mluví o tom, že si vláda nepřeje, aby BBC vysílala ve večerním primetimu třeba taneční soutěž Strictly Come Dancing.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme