Londýnský soud poslal manželský pár za přípravu atentátu na 27 a 25 let do vězení

Na 27 a 25 let poslal dnes soud v Londýně do vězení manželský pár muslimského vyznání, který připravoval bombový útok v britské metropoli. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Pětadvacetiletý Brit a jeho o rok mladší žena připravovali atentát k letošnímu desátému výročí bombových útoků v londýnské hromadné dopravě, při nichž 7. července 2005 čtyři britští islamisté zabili 52 lidí a na 700 dalších zranili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské metro nejezdí. Lidé čekají na autobus. Povrchová doprava nabírala až 90minutové zpoždění

Londýnské metro nejezdí. Lidé čekají na autobus. Povrchová doprava nabírala až 90minutové zpoždění | Zdroj: Reuters

Mohammad Rehman a Sana Ahmed Khanová měli tajně svatbu v duchu islámských tradic. Věnovali se propagandě radikální organizace Islámský stát a teroristické sítě Al-Káida.

Atentátníky z roku 2005 považovali za idoly, především sebevražedného pumového útočníka Shehzada Tanweera, zaznělo podle webu deníku Daily Mail před soudem. Pár, který byl zatčen koncem května, vinu u soudu popřel.

Odsouzený Rehman podle prokuratury o zamýšleném útoku na londýnské metro nebo na nákupní centrum Westfield diskutoval na sociálních sítích pod přezdívkou Silent Bomber (Tichý bombový atentátník). V květnu na twitteru žádal o názory na to, který cíl si má vybrat.

„Obchodní centrum Westfield, nebo londýnské metro? Každá rada bude velmi vítána,“ napsal podle vyšetřovatelů Rehman ve vzkazu na sociální síti podepsaném Silent Bomber.

Chyběla jen rozbuška

S pomocí manželčiných peněz Rehman doma nahromadil deset kilogramů chemikálií k výrobě silné bomby. Nafilmoval si dokonce malou zkušební explozi, kterou provedl na zahradě. Podle obžaloby Rehmanovi chybělo jen několik dní k dokončení nálože, která by si při odpálení v hlavním městě vyžádala četné oběti. Podle policie už mu zbývalo jen sehnat rozbušku.

Pár se zajímal o extremistickou ideologii a atentátem chtěl ukázat svou podporu radikální organizaci Islámský stát, řekl u soudu prokurátor Tony Badenoch. Muž a jeho manželka, kteří bydleli v anglickém městě Reading 65 kilometrů západně od Londýna, chtěli oba zabít civilisty, zdůraznil prokurátor.

Rehmanovi rodiče prý nepoznali, že syn podlehl islámskému radikalismu. Připustili ale, že je zarazilo, že poslední měsíce před zatčením se mladý Mohammad stranil lidí. Jeho matka podle BBC prohlásila, že plánování atentátu synovi "nikdy neodpustí". Otec, který přijel z jižní Asie do Británie v roce 1980, řekl, že neměl o synově počínání "ani ponětí".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme