Lounské muzeum poprvé vystavuje Líšťanský poklad

1. srpen 2017

Oblastní muzeum v Lounech vůbec poprvé představuje významný nález z doby bronzové u nás. Takzvaný Líšťanský poklad měli přes čtyři roky v péči jen archeologové poté, co ho na poli u Líšťan našli dva muži s detektory kovu a svůj nález ohlásili. Teď už je připravený k tomu, aby si ho každý mohl prohlédnout.

Autoři výstavy při jejím plánování mysleli na návštěvníky všech generací.

„Pro děti jsou tady připravené úkoly, které je provedou Jantarovou stezkou, a za splnění si mohou najít a vyzvednout svůj vlastní poklad, který si mohou odnést domů,“ říká kurátorka výstavy, archeoložka Lenka Čtvrtníčková.

Výstava se sice jmenuje Líšťanský poklad, podle kurátorky to ale není zcela přesné označení. „Archeologové říkají, že jde o depot. Je datovaný d starší doby bronzové, do doby Únětické kultury, která je hodně zajímavá. Proto jsme se rozhodli udělat o ní celou výstavu,“ vysvětluje Čtvrtníčková.

Samotný poklad, který může na výstavě veřejnost vidět vůbec poprvé, je opravdu výjimečný. „Je v něm celkem 105 předmětů. Celý poklad váží přes 22 kilogramů. Jsou tu spirálové náramky, náramkové hřivny, sekery a dvě dláta. Ta dláta jsou nepoužívaná, jinak všechny ty artefakty nesou stopy užívání,“ představuje Líšťanský poklad Čtvrtníčková.

Výstavu si lidé mohou přijít prohlédnout až do 1. října 2017.

Lounské muzeum poprvé vystavuje Líšťanský poklad
autor: Lucie Valášková
Spustit audio