Luboš Palata: Babiš z EU nechce. Ale chtějí to ti, s nimiž vyjednává o ceně za podporu vlády

14. listopad 2017

Česko-německé diskusní fórum se začíná konečně měnit z místa trochu akademických diskusí ve fórum, kde se řeší skutečně ožehavé a nanejvýš aktuální problémy, které Čechy a Němce pálí, nebo brzy pálit mohou.

To letošní se sešlo o víkendu na Václavově hradu (Wenzelschloss an der Pegnitz) v Laufu u Norimberka, hradu, který nechal postavit pro Bavory a Čechy tak blízký a oběma národy dodnes uctívaný panovník Karel IV.

Letošní téma, které obě země spojilo, je však jakéhokoliv uctívání nehodno. Jak Česko, tak Německo zažily totiž v letošních podzimních parlamentních volbách nástup populistických stran, který v Německu dostal do Bundestagu xenofobní Alianci pro Německo a v Česku podobně zaměřenou Stranu přímé demokracie Tomia Okamury.

Zatímco ani o AfD, ani o české SPD si nikdo nedělá iluze, stočila se debata na největší neznámou českých parlamentních voleb, kterou je kupodivu i po čtyřech letech v politice šéf ANO Andrej Babiš. K vysvětlení jeho možných dalších kroků pořadatelé pozvali člověka nad jiného povolaného, místopředsedu Evropského parlamentu a lídra kandidátky ANO v eurovolbách Pavla Teličku.

Telička se sice s Babišem těsně před říjnovými volbami rozešel a přerušil s ANO spolupráci, ale po celé čtyři roky se šéfa ANO snažil evropsky kultivovat - byť, jak připustil - se s ním právě kvůli rozdílným názorům na unijní politiku rozešel.

Europoslanec Pavel Telička

Cena za podporu menšinové vlády

Telička před velmi reprezentativním česko-německým publikem, v kterém byl například i ministr spolkové vlády Christian Schmidt, či několik předních německých mezinárodně politických analytiků, autoritativně prohlásil, že se velice mýlí všichni, kdo tvrdí, že pro Andreje Babiše je mezinárodní politika na okraji jeho zájmu, protože podle něj je to zcela naopak.

Ovšem na otázku, jakou bude dělat Babiš zahraniční a evropskou politiku, přiznal Telička stejně otevřeně, že vzhledem k vyjednávání podpory pro Babišův menšinový kabinet v Okamurovy SPD a komunistů prostě teď neví.

„Babiš má podnikání na Západě, i tady v Německu, nedělá kšefty ani s Rusy, ani s Číňany, své druhé sídlo má ve Francii a pokud po něčem touží, tak aby ho západní politici vzali mezi sebe. Takže to snad nebude takový průšvih,“ kochal se nadějí jeden z přítomných diplomatů.

Spolu s ním můžeme tuto naději sdílet také. Ovšem současně s obavou, co všechno může být cenou za podporu menšinové vlády a zda se na první pohled nepříliš nebezpečné téma referenda nezvrhne v rámci nemizícího napětí mezi ANO a dalšími demokratickými stranami ve výhybku, která třeba jen z podcenění tématu nasměruje Česko ven z Evropské unie.´

Andrej Babiš

Andrej Babiš si to nepřeje, tomu lze věřit. Ale tomu, že by odchod Česka z EU chtěli čeští komunisté a Tomio Okamura, tomu lze věřit na sto procent.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio