Luboš Palata: Přestaňme blábolit o czexitu

13. únor 2018

Některé věci by se prostě neměly ani vyslovovat nahlas. Protože už to, že tato slova začnou poletovat prostorem, znamená, že začnou žít svým vlastním životem a tak nějak se tu usadí.

Tímto způsobem se začíná v českém veřejném prostoru usazovat slovo czexit. Pro vás, kteří jste ho ještě náhodou neslyšeli a obávám se, že vás mnoho nebude, zkratka pro odchod Česka z Evropské unie.

Mluví se o něm častěji a více, než by bylo zdrávo a už teď nás to začíná stát velké peníze. O tom, kolik by nás stál skutečný czexit ani nemluvě. Zahraniční investoři se totiž rozhodují s výhledem na dlouhé roky, ne-li desetiletí.

Proč by investovali v zemi, kde se nahlas mluví o odchodu z půlmiliardového jednotného trhu, jež je přitom hlavní nutnou podmínkou smysluplnosti většiny investic do Česka? Navíc, když mohou investovat ve srovnatelné zemi sousední, kde se o ničem takovém nemluví.

Přitom v Česku to nejsou nějaké propracované úvahy, ale většinou pouze blábolení lidí, kteří o Evropské unii, jejím fungování i dopadu našeho členství v ní na nás nic nevědí a ani vědět nechtějí. Vystačí si většinou s blábolivými hesly typu, že nám Brusel něco nařizuje, že tu nechceme uprchlíky a že evropské dotace se stejně u nás rozkradou, tak se bez nich obejdeme.

Předseda SPD Tomio Okamura a podpředseda Radim Fiala

Buďme hrdí Evropané

Blábol s vystoupením z EU přinesla do veřejného prostoru extrémistická Strana přímé demokracie Tomia Okamury. Ale tu volilo 10,6 procent lidí, kteří přišli k říjnovým parlamentním volbám, což je jen o něco více, než každý 20. Čech s volebním právem.

Je a bylo by to téma extrémistické a zcela okrajové, kdyby se Strana přímé demokracie nestala vyjednávacím partnerem hnutí ANO premiéra v demisi Andreje Babiše, což je samo o sobě prostě špatně a ještě jednou špatně. Pro hnutí ANO i Českou republiku jako takovou a také pro samotného Babiše.

Ale když už musí hnutí ANO s SPD vyjednávat a já jsem prostě přesvědčen, že nemusí, tak by si jeho představitelé měli dát předem jasnou podmínku, že Tomio Okamura, nejméně v jejich přítomnosti, přestane o referendu o vystoupení z unie mluvit. A že pokud chce vůbec začít jednat o nějakém zákonu o referendu, tak ať na czexit nejdříve předem zapomene.

A pro nás ostatní, kteří nic takového jako odchod z Evropské unie na rozdíl od Okamury nechceme, platí jediné. Přestaňme na unii nadávat a svádět na ni chyby, které se dějí tady a ne v Bruselu. Přestaňme blábolit o nějakém diktátu, nenahánějme lidem strach z uprchlíků ani nějaké bruselské či berlínské nadvlády, udělejme si pořádek doma, přestaňme krást z unijních peněz.

Luboš Palata

Držme se tady doma i v unii demokratických pravidel, chraňme si svobodu slova, férových voleb i rovnosti před zákonem. Buďme prostě Evropany a buďme na to konečně hrdí. A o czexitu prosím už přestaňme s prominutím blábolit.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.