Lukáš Hejlík: Seriál je fabrika. Jsem hrdější na věci, které sám vymyslím

7. prosinec 2017

Proč odešel z Ordinace v růžové zahradě? Čím dokáže sejmout každého puběrťáka? A proč se i se svou Gastromapou nepovažuje za food kritika? Celý rozhovor ve videu.

Z nekonečného „růžového“ seriálu prý odešel proto, aby si mohl dělat svoje věci. Aby se cítil svobodný a volný. „Nechybí mi ani angažmá v divadle. Seriál je fabrika, který můžete dělat navěky. Ale začal mi zvonit alarm: nezakysni v tom. Jsem hrdější na věci, které sám vymyslím.“ Podívejte se na celý rozhovor ve videu.


Lukáš Hejlík
Herec, milovník kvalitního jídla a úspěšný food bloger, autor netradičního scénického čtení LiStOVáNí, se kterým objíždí celou republiku.

Nový kabát scénického čtení

Nejvíc si prý cení projektu LiStOVáNí. „Je to opravdu moje dítě, můj nápad.“ Jde o trochu jiné scénické čtení. „Vidíte divadelní představení, které se vlastně schovává za čtení. To diváci nečekají. Myslí si, že budeme jen číst, ale my se u toho hýbeme, hraje tam hudba, máme kostýmy i rekvizity. Atmosféra je tam opravdu dobrá,“ usmívá se spokojeně.

Představení trvají necelou hodinu. „Aby to lidi nepřestalo bavit.“ I dětem na školách se čtení líbí. „Vybíráme tituly, o kterých víme, že je sejmou. Je krásný vidět puberťáky, jak poslouchají.“ Často prý sedávají v těch nejvzdálenějších koutech. „A já to nechávám. Říkám si: O to to bude těžší, ale taky slastnější, když je dostaneme.“

Kde se mu líbilo

Projekt Gastromapa, do které zakresluje své oblíbené podniky, je pro Lukáše Hejlíka totéž, jako LiStOVáNí. „Je to koníček, který posouvám do podnikání. Líbí se mi, že mě moje koníčky živí. Dělám všechno stejně náruživě.“

Lukáš Hejlík a Martina Kociánová

Nepovažuje se za food kritika. „Chci jen přinášet dobré příklady, což u nás není moc časté.“ Projekt se týká bister a kaváren. „Je to můj nezávislej výběr. Že bych kvůli tomu načítal knihy, to ne… Nikdy nebudu nejlepší degustátor, ale chci říkat: Tam se mi líbilo. Myslím, že to do společnosti přináší pozitivní příklady.“

autoři: eh , Martina Kociánová

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.