Lukáš Jelínek: Havlíček není jen záplata

27. březen 2017

Výběr Jiřího Havlíčka na post ministra průmyslu a obchodu byla pro premiéra Sobotku nejschůdnější cesta. Ovšem ne proto, že proti němu nic nemá prezident. Miloš Zeman prý předtím Havlíčka neznal.

Pěkně mu ale o něm referoval exministr Rusnokovy – a také Zemanovy - vlády Jiří Cienciala. A jak víme i z oblasti justice či zemědělství, prezident v oborech, které nemá sám zmapovány, na své rádce dá.

Šlo by též tvrdit, že si Bohuslav Sobotka ulehčil situaci pouhým povýšením ministerského náměstka. Jenže Havlíček není jen úředníkem, ačkoli resort průmyslu zná již z dob, kdy vedl kancelář Milanu Urbanovi.

S tímto druhdy vlivným sociálně demokratickým politikem ostatně stoupal léta. Má například zkušenost z pozice tajemníka poslaneckého klubu ČSSD. Poté byl také manažerem Lidového domu. Vyzkoušel si i vysoká patra komunální politiky v Čáslavi. A trvale patří k významným členům středočeské ČSSD. Poněvadž je v ní však velká konkurence, musel si na katapultování vzhůru počkat až od samotného premiéra.

Je přirozené, že nyní ještě nechce uvažovat o dalších osobních plánech v politice, ale v jeho čtyřiceti letech se to přirozeně nabízí. Má ekonomické vzdělání, manažerské i politické zkušenosti – a takových lidí nemá sociální demokracie nazbyt. Počkejme si, zda nakonec jeho jméno nezasáhne i do formování středočeské kandidátní listiny do Sněmovny. Jejím lídrem má být šéf dolní komory Jan Hamáček a jako o dvojce se dosud spekulovalo o ministryni školství Kateřině Valachové.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček

ČSSD - strana starých pupíků?

Na samotném ministerstvu se Havlíček zřejmě o žádnou revoluci nepostará. Naváže na svoji práci s odvolaným Janem Mládkem, ale bude muset víc než on respektovat Sobotkovy pokyny, zejména v oblasti ochrany spotřebitelů, a to nejen v případě telekomunikací. Na otáčení kormidlem profilu české energetiky zjevně nebude mít čas ani vůli. Ostatně i premiér je oddaným fanouškem jádra.

Na rozdíl od Mládka, jemuž bývala často vytýkána arogance, však můžeme předpokládat, že Jiří Havlíček bude komunikovat vstřícněji a otevřeněji. Je o něm známo, že na minulých působištích ani v politice neměl tendenci si zbytečně vytvářet nepřátele, spíš naopak.

To může být i Havlíčkův osobní přínos sociální demokracii. Bohuslav Sobotka by rád rozmetal obrázek ČSSD coby strany starých pupíků usazených v kožených křeslech uzavřených kanceláří. Také proto nesáhl opět po zkušeném Urbanovi. Usměvavý Havlíček do omlazeného partajního profilu zapadá lépe. Stejně jako zhruba třicetiletý nový náměstek Marek Ondroušek, kterého do resortu před několika dny Sobotka přivedl, aby zúročil své znalosti v oblasti moderních technologií.

Oranžovým bývá vyčítáno, že žijí jen těžkým průmyslem a navíc se nechají snadno pro ledacos zlobbovat. Této éře může být zatnut tipec. Soustředí se také na skládání nového týmu expertů přes ekonomiku a daně.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček

Jedna věc ale je mít specialisty a věc druhá pak pomoci jim k patřičné pozici uvnitř samotné strany. Dosud to nejcennější skrývá Sobotka na Úřadu vlády, zatímco leckde v regionech hýbou sociální demokracií staří provaření šíbři. Proto bude zajímavé sledovat, kdo a na jakých pozicích bude ČSSD reprezentovat ne do podzimních voleb, ale po nich.

Spustit audio