Luteránská modlitebna ve Slavonicích skrývá výjimečné vyobrazení boje dobra se zlem

3. září 2017

21 nástěnných obrazů apokalypsy podle Zjevení svatého Jana zdobí luteránskou modlitebnu ve Slavonicích. Podobné vyobrazení boje dobra se zlem údajně existuje už jenom jedno, a to ve Francii. Výjimečné dílo teď prochází obnovou, příští rok se bude ucházet o titul Památka roku.

Restaurátorem, který pracuje na obnově výmalby luteránské modlitebny, je akademický malíř Tomáš Švéda. „Tady byly po těch staletích na malbě jenom silné povrchové nečistoty, prach a tak dále,“ říká.

Pod jeho rukama se původní syté barvy a drobné detaily postupně vrací 21 obrazům Apokalypsy zjevení Janova. „Je to malované podle předloh německé Bible z 16. století, ale i tak ten malíř musel mít docela velkou fantazii. Grafickým předlohám to totiž úplně neodpovídá, je to bohatší,“ dodává Tomáš Švéda.

Příběh o nekonečném boji dobra a zla tak jako by vystupoval ze zdí. Jsou tu ztvárněni například apokalyptičtí jezdci, kteří přinášejí na zem mor, válku, hladomor a smrt, nebo ohnivý déšť padající na město.

„V této místnosti je vymalována celá poslední, 66. kniha Bible, což je Zjevení svatého Jana. Já neznám ve střední Evropě objekt, kde by bylo takové dílo v takovém rozsahu. Dostali jsme informaci, že akorát ve Francii je jedno místo, kde by apokalypsa mohla být takto vymalována,“ připomíná Vladimír Novotný, správce domu, v němž se luteránská modlitebna nachází.

Obrazy pochází z roku 1568, letopočet je zaznamenán na jedné stěně a jejich autorem je neznámý umělec. „Unikátní je, že ty malby nebyly nikdy přemalovány, nikdy přebíleny, takže to, co tady vidíme v současné době před restaurováním, je téměř originál,“ dodává Vladimír Novotná.

Restaurování nástěnných maleb v luteránské modlitebně ve Slavonicích potrvá do konce roku. Od ledna si je budou moci prohlédnout objednané skupiny návštěvníků, od května do září potom budou prohlídky dvakrát denně.

Fresky v luteránské modlitebně vynikají sytými barvami a detailním zpracováním
Další práce na restaurátory ještě čeká. Hotovo má být do konce roku
autor: hoch
Spustit audio