Lutych se dočkal testů vlastního regionálního DAB+ multiplexu

9. říjen 2017

Všechny stanice, které jsou v multiplexu k dispozici, mají jednotný datový tok 80 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1.

V belgickém Lutychu probíhají testy regionálního multiplexu ve standardu DAB+. Zájemci ho mohou naladit na kanálu 11B a v současné době obsahuje čtrnáct programových pozic. Na testy upozornil web Wohnort.org. Zkušební vysílání multiplexu je velmi důležité, protože jde de facto o první belgickou regionální síť. Země chystá ke konci listopadu přechod veřejnoprávního rozhlasu do standardu DAB+ a významně bude investovat do výstavby.

Všechny stanice, které jsou v multiplexu k dispozici, mají jednotný datový tok 80 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. Jak upozorňuje Wohnort, kanál 11B měl být využit jako takzvaná druhá vrstva pro francouzsky hovořící region. V současné době však nejsou k dispozici informace, že by tato síť do budoucna pokryla celé Valonsko, a proto nebylo přidělení těchto parametrů problém. Výkon a polarizace nového vysílače v Lutychu nejsou v tuto chvíli k dispozici. Ve městě fungoval doposud pouze veřejnoprávní multiplex RTBF.

autor: lukpo
Spustit audio