Lvice Micka se loučí - jede do Švýcarska

25. říjen 2012

Přesně 29. října v pondělí se na cestu vydá lví slečna Micka z olomoucké zoo. Na její příjezd se těší v Plättli Zoo ve Švýcarsku.

Tmavá, bohatá hříva, malé zakulacené uši s černým zadním pruhem, velké jantarové oči se zelenou duhovkou - to vše patří lvům berberským. Oči jsou jejich důležitým smyslem. Když se jim v noci do nich posvítí, tak září díky luminiscenční vrstvě, která dokáže odrážet i slabé paprsky světla, čímž kočkovité šelmy získávají téměř dokonalou schopnost vidět ve tmě. V případě, že by se ve tmě setkaly s člověkem, lev by viděl 6-7krát lépe. Člověka by ale tato skutečnost patrně nemrzela dlouho...Při lovu si troufnou i na buvola a svedou naráz spořádat až 45 kg masa. Samice se od smečky vzdaluje pouze v období porodu, spolu se lvíčaty se k ní vrací po 6-8 týdnech.

V roce 1942 byl tento poddruh lva vyhlášen za v přírodě vyhynulého. Úplné vyhubení vyvrátila před lety informace o chovu ve lvinci marockého krále. Později následovalo jejich rozšíření do zoologických zahrad. „Kromě zoo v Rabatu se lvi berberští chovají v sedmnácti zahradách v Evropě, jejich populace čítá cca 77 jedinců, z toho pouze ve třech zahradách (Zoo Olomouc a dvě zoo v Německu) dochází k jejich rozmnožování,“ upřesnila zoolog Jitka Vokurková. Zoologická zahrada Olomouc má doslova „lví“ podíl na tom, že lvi berberští ještě existují. Současně prozatím zůstává jediným místem v rámci České republiky, kde se rozmnožují.

Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovného páru však přinesl až rok 1993, v němž ze Zoo Dvůr Králové do olomoucké zahrady přišla lvice Zana a o necelé dva roky později z brněnské zoo samec Vilém. Od tohoto roku se zde díky zkušenosti ošetřovatelů, dobrým chovatelským podmínkám a s přispěním štěstí na chovné páry, narodilo celkem 17 mláďat. Šimon (*2005 Olomouc) a Lilly (*2007 Belfast), současný chovný pár, se rodiči poprvé stali 27. června 2010. Tehdy Lilly porodila Micku a Matýska, který před nedávnem odcestoval za svou milou do Plzně.

Přesně 29. října v pondělí se na svou cestu vydá i lví slečna Micka. Na její příjezd se těší nejen Plättli Zoo ve Švýcarsku, ale i samec Loui narozený v Neuwied Zoo v Německu, jehož otec pochází z královského lvince v Rabatu. „Rodinný život je u lvů nádherný. Děti usmiřují rodiče, malí sourozenci se podporují, samec dokáže samici respektovat. Micince budu přát, aby se stala šťastnou mámou. Za tu dobu jsme si vytvořily blízký kontakt. Micka si přes mříže brala maso z ruky, nechala se hladit, přišla na zavolání. S postupem dospívání se u ní ale projevují přirozené pudy, takže si krmnou dávku brání třeba i tím, že ji zalehne. Rodiče má od sebe jen dva kotce vzdálené a stále jejich přítomnost vnímá.
Pokud jsem ji vypouštěla do venkovního výběhu, pokaždé čekala, až je uslyší, až vyjdou ven, teprve potom se vydala i ona,“ popisuje Micku její ošetřovatelka Dana Reisigová.

Pavilon šelem si pro Micku připravil na rozloučenou překvapení. Daruje jí zážitek. Ona sama jich olomoucké zahradě věnovala nespočet. Měj se pěkně, Micko. A kdyby měl Tvůj nastávající nějaké královské manýry, dej o sobě pořádně znát.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio