Lyžaři v Železné Rudě nemají kde parkovat

23. únor 2018

Železnorudsko je plné lyžařů a taky aut. Lidé, kteří přijíždějí na lyže svým vozem, často nemají kde zaparkovat. A zatímco na Špičáku alespoň nějaká parkoviště jsou, přímo v Železné Rudě je s parkováním velký problém.

Naložit do auta lyže, hůlky, přezkáče a na horách pak zaparkovat těsně u sjezdovky. To je sen nejednoho lyžaře. Jenže u snu často i zůstává. Na Železnorudsku je hlavně o víkendech s parkováním velký problém. Někteří lyžaři proto raději nechají auto doma a na úkor pohodlí zvolí jiný způsob dopravy.

„To parkování je tady velice složité a málokdy se chytne legální parkovací místo. Takže jsme se rozhodli, že přijedeme vlakem," vysvětlil svou volbu jeden z lyžařů pan Petřík.

Například u areálu Nad nádražím se dá parkovat na třídě 1. máje. Právě ta ovšem bývá často beznadějně plná a řidiči pak musejí volit mnohem vzdálenější parkoviště, odkud pak do skiarálu jdou kus pěšky.

„Co se týká parkování, to je obrovský problém. Parkování je nedostačující. Už jsme měli dvě nebo tři schůzky s městem a Policií České republiky a hledáme nějaké řešení, jak tento problém vyřešit. I do budoucna plánujeme najít volné plochy, kde bychom parkoviště postavili," řekl provozovatel areálů Nad nádražím a Belveder Ladislav Zísler.

Skiareály tlačí kvůli parkování na město, pomohl by také skibus

Mezi jednotlivými vzdálenějšími parkovišti ještě před dvěma lety jezdil skibus, který lyžaře svážel. Takové řešení bylo přijatelné nejen pro samotné lyžaře, ale vítali ho i provozovatelé skiareálů, kde se potýkají s příliš malou kapacitou parkovacích ploch. Teď už ale nejezdí.

„Znovu s areálem na Špičáku vyvoláváme jednání, jestli by nebyla šance, aby ten skibus od příštího roku znovu jezdil. Vzhledem k tomu, že parkoviště na Kaskádách je většinou prázdné, na Špičáku u Karla je parkoviště taky prázdné, tak to jsou přesně ty lokality, kde by naši návštěvníci mohli parkovat, pokud by ten skibus jezdil každých dvacet minut tak, jak jezdil a jezdil zadarmo," vysvětlil Ladislav Zísler.

Zatímco tedy v Železné Rudě parkoviště chybějí, na Špičáku volná parkoviště jsou. Ani tam ale nelze spoléhat na to, že řidiči zaparkují vždy blízko sjezdovek. Parkoviště Špičák bývá totiž také plné a to zvláště o víkendech. Informace o možnostech parkování v Železné Rudě a okolí najdete například zde nebo zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio