Maďaři připravili svůj dvoumegawattový vysílač pro digitální rozhlas DRM

25. leden 2018

Upgrade infrastruktury, instalace vysílače a jeho uvedení do provozu byly dokončeny za šestnáct měsíců, což lze vzhledem k náročnosti operace považovat za velký úspěch.

Maďarsko je do budoucna připraveno pro vysílání digitálního rozhlasu ve standardu DRM. Stanoviště Solt operující na středních vlnách s výkonem 2 megawatty bylo osazeno novou technologií společností Nautel. Solt slouží již dlouhých čtyřicet let, doposud byl však využíván pouze pro analogové šíření signálu. Kromě instalace nového vysílače bylo nutné změnit také některé další technologie na tomto stanovišti.

Upgrade infrastruktury, instalace vysílače a jeho uvedení do provozu byly dokončeny za šestnáct měsíců, což lze vzhledem k náročnosti operace považovat za velký úspěch. Na vysílači Solt funguje záložní systém, takže pokud je jedna z antén vyřazena z provozu, je možné nadále fungovat s původními parametry. Nové technologie jsou taktéž ekologičtější. Ve srovnání s původním stavem nyní postačí energie ve výši 55 až 60 % původního napájení. Ovládání vysílače je díky instalovanému hardwaru možné ovládat dálkově.

autor: lukpo
Spustit audio