Mafiánské praktiky parazitických ptáků

22. duben 2014

Pokud by zpěvní ptáci rozuměli lidské řeči, nejspíš by jim nebylo cizí slovo „výpalné”. Přinejmenším jeden druh hnízdního parazita totiž využívá podobné nekalé praktiky jako gangy vyděračů.

Severoamerický vlhovec hnědohlavý (Molothrus ater) není při výběru hostitelského hnízda příliš vybíravý: parazituje asi na 140 různých druzích, které mají velmi odlišná vejce. Odporuje tak teorii, podle níž se hnízdní parazité snaží napodobit vzhled vajíček svých hostitelů. Existuje však ještě jiná teorie, se kterou přišel v roce 1979 izraelský evoluční biolog Amotz Zahavi. Jeho takzvaná mafiánská hypotéza říká, že hostitelští ptáci cizí vejce ve svém hnízdě rozpoznají, ale tolerují je proto, že se obávají odplaty jejich rodičů. Tomu odpovídají i pozorování některých vlhovců hnědohlavých. Pokud hostitelští ptáci jejich vajíčka ze svého hnízda odstraní, vlhovci se vrátí a celé hnízdo včetně snůšky zničí. Pro hostitelský pár ptáků je tak výhodnější určitý stupeň parazitismu tolerovat a „kukaččí” mláďata vychovat.

Mafiánská hypotéza u hnízdních parazitů se ale obtížně dokazuje a někteří odborníci ji považují za kontroverzní. Na její obranu se teď postavili Maria Abou Chakraová a Arne Traulsen z Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii spolu s kolegou Christianem Hilbem z Harvardovy univerzity. K testování mafiánské hypotézy si zvolili dvojici matematických modelů. V prvním mohl každý parazit naklást jen jedno vajíčko do jednoho hostitelského hnízda a hostitel jej mohl přijmout nebo odvrhnout. Druhý, složitější model dovoloval parazitům naklást několik vajec a každé z nich mohlo být zničeno či přijato.

Biologové raději pracují s komplexnějšími matematickými modely, které více odpovídají realitě. V tomto případě byl ale výsledek obou modelů stejný: dynamika interakce mezi parazitem a hostitelem je cyklická a nikdy se neustanoví rovnováha. Pokud je mezi vlhovci hodně mafiánů, vyplatí se hostitelům jejich vajíčka tolerovat. Mafiánské praktiky ale parazity stojí čas a energii, takže pokud hostitelé vajíčka ochotně přijímají, začnou od nich upouštět. V tu chvíli se už ale hostitelům tolerance nevyplácí a začnou se cizích vajíček zbavovat. To má za následek nárůst mafiánských praktik mezi vlhovci a celý cyklus může začít znovu.

Vlhovec hnědohlavý není při výběru hostitelského hnízda vybíravý: parazituje asi na 140 různých druzích, které mají velmi odlišná vejce

Matematické modelování prokázalo, že mafiánská hypotéza u vlhovců skutečně funguje. Autoři studie se domnívají, že pro parazity má výhodu v tom, že nevyžaduje specializaci na několik málo hostitelských druhů. Musí však být splněny dva předpoklady: hostitelští ptáci musí být schopni učení a parazité musí hostitelská hnízda navštěvovat více než jednou.

Zdroj: Scientific Reports, MPG

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio