Magazín Leonardo – Civilizace

10. duben 2015

Ve jménu zábavy

Na místě dnešního zámku Kratochvíle stával původně hospodářský dvůr Leptáč, který Vilém z Rožmberka věnoval Jakubu Krčínovi z Jelčan. Stačilo pár úprav a Rožmberk po něm znovu zatoužil…

Právě tak se v druhé polovině 16. století zrodila Kratochvíle - lovecký zámeček, který byl postaven po vzoru italských vil. Čím je tento renesanční klenot v bažinaté krajině mezi rybníky Netolické pánve zajímavý dnes? Nejen o tom si budeme povídat přímo v areálu zámku s kastelánem Vojtěchem Troupem.

Kratochvíle patří k památkám, které musí dodržovat klidový zimní režim. My se na zámek vypravili ve chvíli jeho probouzení a příprav na další sezónu. Přesvědčit se můžete v Magazínu Leonardo - Civilizace s premiérou 10. dubna ve 21:40.

Our American Cousin

S aktualitou se krátce vrátíme do roku 1865, kdy byl ve Fordově divadle spáchán atentát na 16. amerického prezidenta. Připomeneme zprávu, která byla objevena teprve před třemi lety a přímo popisuje tehdejší události: „…Tu jsme jasně zaslechli výstřel. Krátce poté jsme zahlédli malého muže, jak skáče na scénu…." Lékař, který se jako první k tehdejšímu prezidentovi dostal, ještě neznal jméno Johna Wilkese Bootha.

Všeobjímající nepřítel: chemie v 1. světové válce

Jakými cestami šel vývoj chemických zbraní během velké války? Nejen na tuto otázku budeme hledat odpověď v dalším seriálovém zastavení se Zdeňkem Polčákem. Nahlédneme do laboratoří, kde chemici vyráběli bojové plyny. Byly jich tisíce, ale lišily se možnostmi svého použití i účinky. Zatímco některé se projevily okamžitě, o jiných vojáci ani nevěděli, o to těžší byly následky.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio