Magazín Leonardo - Civilizace

17. duben 2015

Našli nebo nenašli?

Mohou být v přímém ohrožení života a i přesto, že neobjeví to, co hledají, znamená to pokrok. Nahlédneme do světa archeologů, jejichž obor prochází velmi rychlým vývojem.

Archeologický ústav AV ČR představuje v tomto týdnu zajímavou novinku: Archeologický atlas Čech. Vybrané památky od pravěku do 20. století. V Magazínu Leonardo - Civilizace se ohlédneme za dvěma výzkumy, které nás zavedou do období raně středověkých hradišť i časů druhé světové války. Zastavíme se u nedestruktivních metod i samotných odkryvů, které někdy mohou dokázat naše mylné předpoklady a jindy potvrdit písemné prameny.

Společně s Mgr. Janem Hasilem z Filozofické fakulty UK shrneme výzkumy lokality Praha Královice, která vznikla na počátku 10. století zřejmě jako jedna z mocenských opor prvních Přemyslovců. S Mgr. Petrem Čechem z Archeologického ústavu AV ČR se zaměříme na archeologii bojišť a objektů souvisejících s 2. světovou válkou. Konkrétně se budeme věnovat odkryvu komplexů protiletadlové obrany, které v letech 1944-45 bránily chemický závod na výrobu syntetických pohonných hmot mezi Mostem a Litvínovem.

Archeologický atlas Čech

Všeobjímající nepřítel: chemie v 1. světové válce

Nepřítel, který není vidět. Vývoj chemických zbraní provázel vývoj ochranných prostředků, které nechránily pouze vojáky, ale také jejich věrné pomocníky, bez nichž by se neobešli. Od kousku počůrané látky vedla k maskám dlouhá cesta, jak připomeneme v dalším pokračování seriálu se Zdeňkem Polčákem z Vojenského historického ústavu.

Poslouchejte Magazín Leonardo v pátek 17. dubna ve 21:40.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio