Magazín Leonardo - Civilizace

24. duben 2015

Není pravda jako pravda

Osobnost mistra Jana Husa bývá v současnosti nazírána více optikou jeho tzv. druhého života, který procházel výraznými proměnami. Z bojovníka za boží pravdy se stal symbol morálky, který hájil pravdu jako takovou.

V závěru měsíce se v Magazínu Leonardo - Civilizace pravidelně věnujeme osobnosti mistra Jana Husa, ani duben nebude výjimkou. Tentokrát navštívíme mezinárodní teologickou konferenci, kterou uspořádala Českobratrská církev evangelická a Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Církví československou husitskou. Teologové spojili síly s historiky, aby připomněli život a dílo skutečného mistra Jana Husa bez nánosu legend dalších století.

Všeobjímající nepřítel: chemie v 1. světové válce

Byli varováni, ale přesto nemohli vyklidit pozice. Nemohli se ani chránit, protože nevěděli před čím. Museli jen čekat a dočkali se právě 22. dubna 1915.

„Otravný zelený plyn proudil ze střeleckých zákopů tak daleko, jak jen oko dohlédlo. Před zraky se rozprostírala malebná krajina, která se koupala v nejkrásnějším slunečním svitu jakoby zahalena v pěkném závoji….“ Společně se Zdeňkem Polčákem a dobovými prameny připomeneme, co se po 18. hodině odehrálo u Yper - okamžiky zahájení moderní chemické války.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio