Magazín Leonardo - Civilizace

12. červen 2015

Tentokrát se společně vypravíme do Tasova na konferenci představující nové objevy církevní architektury na jižní Moravě.

Proč mají středověké kostely okna či dveře na východ? Co zajímavého přinesly výzkumy v Tasově? Jaké zajímavosti nabídl výzkum v klášteře Rosa Coeli? Nejen o tom se dozvíte v aktuálním magazínu z rozhovorů s prof. Josefem Ungerem, místním farářem Pavlem Krylem, Davidem Mertou, Robinem Pěničkou, Pavlem Kopečkem a Jiřím L. Bílým. Společně nahlédneme také do současného kostela v Tasově.

Lidé mění krajinu

Římský kopec Monte Testaccio byl před 2000 roky navršen ze střepů rozbitých amfor. Odhaduje se, že jich tam je na 25 milionů. Archeologové z nich vyčetli, s kterými oblastmi Řím obchodoval. Nejen to ve svém článku prozradí prof. Jaroslav Petr.

Síla Milady Králové

„Život je tvrdý, ten se nemazlí a za jedno pohlazení Ti dá deset ran. Zvykni si na to raději hned, ale nepodávej se tomu - rozhodni se s ním bojovat. Měj odvahu a jasné cíle a zvítězíš i nad životem" Citace z dopisů dceři bude také patřit k červnovému seriálu, kterým si budeme s Michaelou Košťálovou připomínat 65. výročí politického procesu nad knihou Soukromí Milady Horákové 1901 - 1950. V našem povídání se zaměříme především na život této výjimečné ženy.

Pořad připravila Adriana Krobová.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio