Magazín Leonardo - Civilizace

26. červen 2015

Mistr Jan Hus a jeho svět

Národní archiv připravil ve své hlavní budově v Praze 4 na Chodovci výstavu velmi zajímavých dokumentů dotýkajících se osobnosti mistra Jana. Na pouhých pět dní, od 26. do 30. června, si můžete od 10 do 17 hodin prohlédnout například kališnický Litoměřický graduál nebo faksimile tzv. stížného listu české a moravské šlechty proti Husovu upálení z 2. září 1415.

Připravena je také poměrně neznámá kostnická reakce na stížný list, předvolání k soudu pro české šlechtice, která byla 9. května 1418 veřejně vyhlášena v Kostnici a přibita na dveře kostela sv. Štěpána a poté katedrály Panny Marie, jak dokládají i otvory v horním okraji listiny. Připraveny jsou také další doklady z fondu Archiv České koruny. Navíc pro vás pracovníci archivu připravili také dvě přednášky, které se budou konat v přednáškovém sále Národního archivu v Archivní 4. První se uskuteční 26. června v 16 hodin, druhá v neděli 28. června ve 14:30.

Hlavní téma magazínu nás vrátí do Clam-Gallasova paláce, kde probíhala velká mezinárodní konference Historického ústavu a Archivu hlavního města Prahy Hus – husitství - tradice – Praha. Od reality k mýtu a zpátky. Tentokrát s Mgr. Janem Hrdinou, Ph.D, z Archivu hlavního města Prahy připomeneme odpustky i rozvernost středověku, s PhDr. Martinem Musílkem, Ph.D., který působí v Centru medievistických studií a Národním muzeu, nahlédneme do života měšťanů v Praze v časech Jana Husa, s PhDr. Evou Doležalovou, Ph.D., z Historického ústavu a Centra medievistických studií, připomeneme reakce některých duchovních po Janově smrti – každý nedokázal zůstat věrný…

Plakát k výstavě Mistr Jan Hus a jeho svět

Síla Milady Králové

V závěrečné části seriálu o životě Milady Horákové se s Michaelou Košťálovou vydáme po stopách této výjimečné ženy. Připomeneme si místa, která souvisí s jejím životem i posledními chvílemi.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.