Magazín Leonardo – Civilizace

17. červenec 2015

Tajemství mohylových pohřebišť

V tmavých hvozdech spí poslední spánek pokolení bezejmenné, které před více než dvěma tisíci lety vládlo těmto krajům a pak zmizelo beze stopy." Těmito slovy archeolog J. L. Píč popsal mohylové pohřebiště ve Velké Dobré v okrese Kladno, kam se vydáme v Magazínu Leonardo Civilizace společně s PhDr. Martinem Kunou CSc., DSc. Současně se vypravíme s Mgr. Janem Maříkem, Ph.D. do Vitína, kde najdeme mohyly pocházející z mladšího období.

„V tajuplném šeru lesním upoutají pozornost poutníka homolovité hrobky, pokryté mechem … hlásajíce, že sešli se tu k poslednímu odpočinku lidé jedné krve, jedné víry, že podle sebe spočinuli, jak podle sebe žili…Celá tisíciletí přeletěla přes otčinu naši, zapadla paměť minulosti, ale němé ty pomníky dávných dob mluví k nám vřeleji, než mnohé písemné líčení krvavých bojů, neboť vane z nich láska i víra a nad nimi vznáší se mír."

Dědictví Karla Velikého

17. července bude pro veřejnost otevřena výstava Dědictví Karla Velikého. Do České republiky přicestovala tato výstava přes Belgii a Itálii, protože je součástí mezinárodního projektu Kolébka evropské kultury. V prostorách Tereziánského křídla Pražského hradu si budete moci do 14. října připomenout význam Karla Velikého i dobu, která přinesla karolinskou a otonskou renesanci. Tuto éru vzestupu budou dokládat památky z Nizozemí, Belgie, Německa, Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Itálie, ale nebudou scházet ani exponáty z ČR, například restaurované nálezy z unikátního pohřebiště v Lumbeho zahradě. Dědictví Karla Velikého si budete moci prohlédnout denně od 10 do 17 hodin.

Seriál: Život a smrt kazatele

„Pro kronikáře Ondřeje z Řezna, který patřil k protihusitským autorům, bylo české kacířství notoricky známou věcí. Pořekadlo o české pravověrnosti odmítl a dodal, že husité se dokonce odvážili označovat ostatní za mohamedány." Další pokračování seriálu věnujeme s Pavlem Soukupem husitské mediální kampani, jak se jmenuje také další z kapitol knihy Jan Hus. Život a smrt kazatele.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio