Magazín Leonardo - Civilizace

24. červenec 2015

Svět svaté Anežky České.

Ještě dnes v prostorách kláštera někdy se mi zdává,
že jsou slyšet na kamenné dlažbě
lehké údery berle
a šelest střevíců,
když její hedvábný stín
spěchá k nedělní bohoslužbě
a svou berlou rozhrnuje zlatou mlhu ráje,
kde se už potkává s anděly…

Báseň Prsten krále Přemysla Otakara I. od Jaroslava Seiferta patří k úvodu knihy doc. Heleny Soukupové Svatá Anežka Česká. Život a legenda, kterou s autorkou zalistujeme. Současně nahlédneme také do Anežského kláštera v Praze.

Zubaři pravěku

V aktualitě se s prof. Jaroslavem Petrem ohlédneme za vývojem práce dentistů. Dosud se soudilo, že nejstarší zákroky na zubech jsou staré 9000 let, ale současnost nabízí mnohem starší důkaz zásahu zbavujícího bolesti.

Seriál: Život a smrt kazatele

Ve svatovítské katedrále, v Týnském chrámu a na Vyšehradě byly připraveny schránky na příspěvky. Tyto železem pobité a řetězem přikované truhly byly zjevně přístupné také mimo časy, kdy se konalo odpustkové kázání. V chrámu sv. Víta byl 20. června 1412 v pokladničce nalezen leták, který početnými latinskými citáty útočil na papežské odpustky, války a všeobecně na podvody na Petrově stolci. „Toto jsem sestavil ve vší boží bázni a v horlivé lásce pro spásu bližních. Mělo by se věřit víc pravdomluvnému mistru Husovi než prelátovi a bandě podvodníků nebo kuběnářům a svatokupcům," stojí na konci letáku." Citátem z knihy Jan Hus. Život a smrt kazatele otevřeme s Pavlem Soukupem, Ph.D., kapitolu Vůdce protestního hnutí.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.