Magazín Leonardo – Civilizace

18. září 2015

Patrimonium pro futuro

V úterý 15. září byla v Krásném Březně slavnostně předána ocenění vítězům druhého ročníku ceny Národního památkového ústavu za rok 2014. Jednotlivé nominované jsme si představovali ve vysílání Českého rozhlasu Plus a na webu Leonarda každou sobotu od dubna letošního roku. Poděkování patřilo všem nominovaným, kteří se příkladně starají o památky svěřené do své péče, ale nejvyšší ocenění získali jen někteří. Právě ti budou hosty Magazínu Leonardo Civilizace.

Archeologie sociální a kulturní identity ve středověku

V tomto týdnu probíhá v Chebu každoroční konference, při které archeologové z České i Slovenské republiky představují výsledky svých výzkumů na dané téma. Letošní ročník se odehrává ve znamení sociální a kulturní identity ve středověku.

Seriál: Jan Hus 1415 a 600 let poté

S nejstaršími překlady Bible do češtiny je spojena řada dosud ne zcela zodpovězených otázek. S Kateřinou Volekovou se zastavíme u možného podílu mistra Jana Husa na prvních překladech.

Pořad připravila Adriana Krobová.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.