Magazín Leonardo – Člověk

27. říjen 2015

Cytometrie aneb Jak přebrat jednotlivé buňky

V jedné zkumavce odebrané krve bychom napočítali nepředstavitelné množství buněk... Ale jsme schopni je vůbec "napočítat"? Existují metody, které to dovedou - a mezitím ještě stihnou prozkoumat, co je která buňka zač.

V Magazínu Leonardo představíme jeden takový přístroj zvaný hmotnostní cytometr, který slouží v laboratoři v Praze Motole například k výzkumu leukémie.

V dalším příspěvku připomeneme následky jedné z nemocí z blahobytu - diabetes II. typu je úzce spojen s obezitou. Některým nemocným od přebytečné hmotnosti pomůže jen chirurgický zákrok, na který se zaměříme.

Pořadem provází Martin Srb.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.