Magazín Leonardo - Technika

18. květen 2015

Magnetismus dvakrát (hodně) jinak. Tomograf přesnější než magnetická rezonance

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy zakoupila technologicky unikátní tomografický zobrazovací přístroj, který umožní sledovat v reálném čase život uvnitř organismu pomocí magnetických částic - zatím tedy nikoliv uvnitř člověka, ale jen malých organismů, jako jsou myši a potkani. Experimentální tomograf využívá při sledování struktury těla takzvaných superparamagnetických nanočástic.

MPI tomograf se stává součástí Centra pokročilého preklinického zobrazování. Toto centrum, jediné svého druhu v České republice a jedno z nejlépe vybavených na světě, bude sloužit pro výzkum nutný pro vývoj nových léčiv. V magazínu budeme hovořit s vedoucím tohoto projektu RNDr. Luďkem Šefcem.

Jak se hledá „poklad“?

V Česku je asi 30 tisíc amatérských tzv. detektorářů. Sdružuje je Občanské sdružení Archeus DW. Budeme mluvit s dlouholetým detektorářem Miroslavem Kratochvílem, který prosazuje spolupráci těchto nadšenců s archeology a o svém koníčku dokonce vydává časopis.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.