Magazín Leonardo – Technika

25. květen 2015

Nezpotit se a být v teple. To je stručný cíl vývoje funkčního oblečení (nejen) pro sport.

Magazín zahájíme pozvánkou na náš web, kde společně s premiérou pořadu vyjde článek s názvem Americký vojenský miniraketoplán odstartoval už počtvrté.

Funkční oblečení

Je jedním slovem „chytrá“. Zvláštní na tom je, že mluvíme o „chytré cyklistické bundě“. Je vybavena senzory, které sledují pohyb cyklisty. A ty při brzdění předají signál integrovaným LED diodám, které se rozsvítí a zafungují tedy jako brzdová světla. Na Technické univerzitě v Liberci, kde bundu vyvíjejí, mysleli i na tepelný komfort jezdce. Celá bunda je totiž vyrobena z tzv. funkčních textilií. O tom, jak takové textilie pracují, natáčel redaktor Michal Ježek. Průvodcem mu byl docent Antonín Havelka, vedoucí katedry oděvnictví, který vysvětluje, jak vývoj takové bundy probíhá.

Tomograf přesnější než magnetická rezonance

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy zakoupila technologicky unikátní tomografický zobrazovací přístroj, který umožní sledovat v reálném čase život uvnitř organismu pomocí magnetických částic, zatím tedy nikoliv uvnitř člověka, ale jen malých organismů, jako jsou myši a potkani. Experimentální tomograf využívá při sledování struktury těla takzvaných superparamagnetických nanočástic. Tento MPI tomograf se stává součástí Centra pokročilého preklinického zobrazování. Toto centrum, jediné svého druhu v České republice a jedno z nejlépe vybavených na světě, bude sloužit pro výzkum, který je nutný pro vývoj nových léčiv. V magazínu budeme v repríze příspěvku hovořit s vedoucím tohoto projektu RNDr. Luďkem Šefcem.

autor: mrk
Spustit audio