Magazín Leonardo – Živá příroda

10. září 2015

Čeští vědci sestavili z družicových dat první mapu rizika nákazy klíšťovým zánětem mozku v jednotlivých oblastech Česka. S jakými daty pracují? A jsou parazitická klíšťata pouze škůdci?

Klíšťatům jako přenašečům vážných onemocnění by zřejmě většina Čechů přála naprosté vyhubení. K čemu je dobrý parazit, který ročně nakazí tisíce lidí klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou? Jenže čeští vědci stejně jako jejich zahraniční kolegové právě nyní pracují na výzkumu, který by měl špatnou pověst klíšťat radikálně změnit. Klíšťata totiž mohou být zdrojem mnoha důležitých látek s pozitivním účinkem na lidský organismus.

Pořad připravila Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.