Majetnické volání netopýřích samečků

1. duben 2014

Netopýr hnědý je v mnoha směrech zcela typický zástupce netopýrů. Přesto dokázal vědce ještě něčím překvapit.

Netopýři hnědí (Eptesicus fuscus) obývají Severní a Střední Ameriku, Karibskou oblast a nejsevernější části Jižní Ameriky. Den tráví zavěšeni v dutinách stromů či na půdách a po setmění v hejnech vyrážejí na lov můr, brouků a dalšího hmyzu, který lapají za letu. Že to dokážou aniž by narazili na nějakou pevnou překážku či jiného netopýru, zajišťuje echolokace čili schopnost orientace za pomocí odražených zvukových vln, které netopýři vydávají. Ne všechny ultrazvukové signály však zřejmě slouží k tomuto účelu.

Vědci z Marylandské univerzity získali podezření, když studovali audio nahrávky dvou netopýrů, kteří létali a lovili v těsné blízkosti. Vydávali přitom i neobvyklé volání, které se lišilo od typické echolokace. Aby zvláštní jev prozkoumali, nechali netopýry hnědé obou pohlaví létat osamoceně či v párech a jako návnadu jim nabídli uvázaného brouka potemníka (jeho larvy jsou známé jako mouční červi). Chování netopýrů nahrávali a poté analyzovali jejich volání, letovou dráhu i to, který z páru nakonec potemníka ulovil. Odhalili tak, že samečci netopýrů hnědých při lovu v blízkosti jiného netopýra vydávají sekvence tří až čtyř ultrazvukových „výkřiků“. Trvají déle a mají nižší frekvenci než typické echolokační pulzy, které netopýři hnědí využívají k orientaci za letu.

Samečci, kteří vysílali toto volání, byli v naprosté většině případů ti, kteří zaútočili na uvázanou kořist. Vědci tak došli k závěru, že neobvyklé volání slouží jako varování – netopýří sameček jím sděluje ostatním, že vyhlédnutá kořist je jeho a oni se od ní mají držet dál. Jakmile jej ostatní samečci zaslechli, jejich vzdálenost od potemníka se zvětšila. Proč toto „majetnické“ volání vydávají pouze samečci netopýrů hnědých a nikoli samičky, zatím přesně nevíme. Podle vědců to ale může mít něco společného s teritoriálním chováním či předváděním dominance. Další rozdíl by mohl být v tom, že samičky obvykle loví v hejnu svých známých, s nimiž také společně hřadují. Naproti tomu samečci bývají samotáři nebo tvoří mládenecké kolonie, v nichž se nepěstují blízké společenské vztahy.

Zdroj: Current Biology, University of Maryland

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio