Mají krabi račí mor?

30. květen 2014

I do českých řek se někdy mohou dostat z velké dálky sladkovodní krabi a biologové kolem docenta Adama Petruska z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zkoumají, jestli mohou být tito živočichové přenašeči nebezpečného plísňového onemocnění zvaného račí mor.

Plísňové onemocnění zvané račí mor od poloviny 19. století zahubilo obrovské množství populací původních druhů raků na území Evropy. Byl sem zavlečen ze Severní Ameriky spolu s nepůvodními, invazními druhy amerických raků.

Čeští biologové, kteří se výzkumem račího moru dlouhodobě zabývají, si položili také otázku, jaká je skutečná hostitelská specificita patogenu račího moru - jinými slovy, jestli nebo do jaké míry je tento patogen specializovaný pouze na raky, nebo jestli ho mohou přenášet i jiné druhy živočichů.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.