Majitel zbrojařské firmy neporušil reklamou na samopaly zákon, rozhodla policie

Kontroverzní inzeráty na zbrojařskou firmu Zelený sport šokovaly zkraje roku reklamní svět. Ve snaze prodat své zboží v nich podnikatel Martin Rudolf neváhal použít dítě s aktovkou a puškou přes rameno nebo autentický snímek islámského radikála, který se chystá k vraždě. Kvůli tomu se případem zabývala i policie. Nakonec ale rozhodla, že podnikatel svými inzeráty zákon neporušil. Také Rudolf tvrdí, že nic protizákonného neudělal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní reklama na kalašnikov s motivem vraždy

Kontroverzní reklama na kalašnikov s motivem vraždy | Foto: Český rozhlas

Reklama měla vzbudit pozornost, obhajoval majitel zbrojařské firmy Martin Rudolf její kontroverzní podobu.

Na inzerátu je autentická fotka islámského radikála, který stojí nad zajatcem v oranžovém obleku. Doprovází ho navíc slogan: S holýma rukama můžete být brzy na kolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Majitel zbrojařské firmy Martin Rudolf neporušil podle policie reklamou na samopaly zákon. Podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

Následuje upozornění, že firma nabízí největší výběr samopalů v křesťanské Evropě.

Podle aktuálního závěru policie není zveřejnění takového inzerátu trestné.

„V průběhu šetření jsme zjistili, že se nejedná o trestný čin. Případ jsme k projednání postoupili krajskému živnostenskému úřadu do Pardubic,“ říká mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Podnikatel Martin Rudolf opakuje, že nic protizákonného neudělal: „Nemám z toho žádný pocit. Nepřipadalo mi, že by to trestným činem mělo být, ani jsem se nad tím v tomto směru nezamýšlel.“

Reklama je podle odborníků neetická

Zatímco policie případ odložila, odborníci na reklamu se shodli, že je minimálně neetická. Podnikateli tak stále hrozí až dvoumilionová pokuta.

V reklamě na kalašnikov zbrojařské firmy vystupuje dítě | Foto: Český rozhlas

Výsledek šetření krajského živnostenského úřadu v Pardubicích se má Rudolf dozvědět zkraje příštího týdne.

„Za platných zákonů nesmí být reklama v rozporu s dobrými mravy. Nesmí například obsahovat jakoukoli diskriminaci z důvodu rasy, pohlaví, národnosti. Nesmí napadat náboženské a národnostní cítění, ohrožovat nepřijatelným způsobem mravnost, napadat politické přesvědčení. Nesmí snižovat lidskou důstojnost, obsahovat prvky pornografie, násilí nebo využívat motiv strachu,“ vysvětluje mluvčí úřadu Dominik Barták.

Semtex ve Slatině u Vysokého Mýta

Kromě inzerátů přitahuje majitel zbrojařské firmy pozornost i jiným způsobem. Do hledáčku policie se tento týden dostal kvůli muničnímu skladu ve Slatině u Vysokého Mýta.

Kriminalisté ho v tomto případě prošetřují pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Podnikatel Martin Rudolf obvinění odmítá.

„Mohu prohlásit, že u nás nic nelegálního není. Žádný nelegální semtex se tu nenašel,“ brání se Rudolf.

To je ale v rozporu s tvrzením hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického z ČSSD. Ten uvedl, že na vlastní oči viděl ve skladu palety právě s plastickou trhavinou semtex.

Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme