Majitelé e-shopů uspěli, ministerstvo financí zjednoduší elektronickou evidenci tržeb
Provozovatele e-shopů čeká změna v elektronické evidenci tržeb. Ministerstvo financí jim totiž zjednoduší režim pro odesílání účtenek finančnímu úřadu. Zjednoduší se i postup v případě poruchy přístroje, který vydává doklady podle požadavků ministerstva.
Evidence tržeb má mezi obchodníky i svoje odpůrce. Konkrétně e-shopům se nelíbí zejména nejasné podmínky u plateb. „Důležité je, kdy do systému EET e-shop spadá a kdy ne,“ popsal Jan Vetyška z Asociace pro elektronickou komerci.
„Například, jaký je rozdíl mezi platbou kartou a platbou převodem. Velký problém byl u dobírky. Jestliže zboží přebírá zákazník od dopravce a platí v hotovosti jemu, tak by do toho systému e-shop vstupoval velice složitě,“ dodal.
Resort financí vyšel e-shopům vstříc právě u dobírky. Do režimu elektronické evidence tržeb teď nebude spadat situace, kdy poslíček přebere od zákazníka hotovost a peníze pak e-shopu pošle přes banku.
„Šlo nám o to, aby přepravní společnosti, které inkasují hotovost pro elektronické shopy a následně je majitelům těchto shopů pošlou standardním bankovním příkazem, tak aby se na ně nevztahoval režim EET. Což doposud bylo, a to se podařilo vyjednat,“ uvedl Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Babiš v tržnici Sapa školil Vietnamce o EET. Nechal se i ostříhat, účtenku ale nedostal
Číst článek
To ale neplatí, když kurýr předá e-shopu tržbu v hotovosti. V tomto případě je nutné stvrzenku vystavit. Chystané změny potvrdilo i ministerstvo financí.
Podnikatelé, kteří vybírají peníze od zákazníků v hotovosti, musí mít pokladnu propojenou přes internet. Může se ale stát, že se přístroj porouchá a obchodník nebude moci stvrzenku vystavit. Pokud se tedy například hospodskému přístroj rozbije, musí psát tržby na účtenky ručně.
Původní plán počítal s tím, že všechny položky přepíše do systému a účtenku po účtence odešle. Nově je může poslat v balíku - tedy třeba 60 paragonů najednou.
Jako první změnu pocítí hoteliéři a majitelé restaurací, a to od letošního prosince.