Majitelé třešťských betlémů vás o Vánocích zvou na prohlídku k sobě domů

22. prosinec 2015
Česko – země neznámá

O Třešti na Jihlavsku se říká, že je městem betlémů. A nejspíš to bude pravda. Krásné a mnohdy rozsáhlé betlémy tam totiž staví lidé už spoustu let a mnozí z nich se zapojili i do takzvané Betlémské stezky. Dvě desítky rodin otevírají v době Vánoc své domovy veřejnosti a zvou k prohlídce svých vlastních betlémů.

Betlémská stezka je v Třešti otevřená od 26. prosince do 2. února. Po celou dobu mohou návštěvníci podle mapky, kterou si vyzvednou v informačním centru v Schumpeterově domě, projít Třešť a navštívit celkem dvacet čtyři míst s betlémy. Nejde ovšem o žádná muzea, opravdu budete zvonit na zvonky rodinných domů.

Členové Spolku přátel betlémů v Třešti si už za ta léta zvykli, že mají Vánoce tak trochu jiné než ostatní. „Už ten betlém stavíme přes padesát let a lidé chodili i předtím,“ říká Marie Roháčková. Jejich rodinný betlém pořídili rodiče manžela v roce 1920. Od té doby se ale značně rozrostl. „Dokupovali figurky třeba k Vánocům,“ dodává Marie Roháčková.

Betlém manželů Roháčkových stojí v předsíni hned za vstupními dveřmi. „Začínáme ho stavět po Mikuláši. Nahoře to malované je „londšoft“ a odtud se ta krajina staví dolů,“ popisuje paní Marie.

Ježíšek do betléma přibude až na Štědrý den

Na betlém je ale třeba myslet celý rok. Všichni betlémáři sbírají zajímavé pařezy, mech, suší rostliny, vše, co by se mohlo hodit k postavení co nejvěrohodnější krajiny. Roháčkovi dokonce začali sami vyřezávat figurky. O některých dokážou vyprávět celé příběhy. Jde totiž o konkrétní obyvatele Třeště.

Vyděšená figurka prý má být v každém betlému. Mužíka s kloboukem v ruce vyřezala paní Roháčková

Každý rok je betlém trošku jiný. Staví ho prostě tak, jak se to zrovna hodí. Základem je samozřejmě svatá rodina, ve které ovšem Ježíška až do Štědrého dne neuvidíte. Roháčkovi totiž ctí staré pravidlo. „A tři krále zase dáváme až šestého ledna. Jsou návštěvníci, kteří chodí hned po Vánocích a přijdou po Třech králích znovu, protože je betlém zase trochu jiný,“ říká betlémářka.

A jak to na třešťské Betlémské stezce chodí? Pravidla žádná nejsou. Podle mapky projdete město a u označených domů zazvoníte. Poplatky stanovené nejsou, jen je třeba myslet na to, že vcházíte k někomu domů na návštěvu a podle toho se chovat. „Někdy lidi nechají otevřený dveře a vy tady zmrzáte a jsou lidi, kteří se chovají velice slušně. To je na každým tom člověku,“ říká paní Marie a dodává, že když je velká zima, uvaří návštěvníkům i čaj.

V rámci Betlémské stezky navštívíte i expozici betlémů v Schumpeterově domě. Za podrobnější prozkoumání určitě stojí velký režný nemalovaný betlém, do kterého každý rok přibývají figurky na tradičním třešťském Dřevořezání, kdy se do města sjedou řezbáři z Čech i zahraničí. Najdete v něm i hodně známé osobnosti.

Spustit audio