Malí pacienti klimkovického sanatoria vypouštěli zpět do přírody zachráněné živočichy

26. červenec 2017
Dobré odpoledne

Nemocné děti v Klimkovicích si vyzkoušely, jaké je to dát znovu svobodu poraněným živočichům. Záchranná stanice v Bartošovice jim tak umožnila, aby si pohladily třeba i dravce, které znají často jen z obrázků.

„Když jsem tady před tři čtvrtě rokem rehabilitoval, věděl jsem, že jsou tady i nemocné děti. A napadlo mne, že pro ně musím něco udělat,“ říká ornitolog Otakar Zavalský.

Před sebou má několik krabic se zachráněnými živočichy. „V přepravce je veverka a v deseti krabicích jsou dravci, sovy a pěvci. Všichni jsou na ten návrat připraveni výborně,“ dodává s úsměvem.

Pak už obklopen dětmi otevírá jednu z krabic, ze které už vykukuje sova. A po krátkém představení jednotlivých živočichů dochází k jejich vypouštění.

Děti jsou zvědavé, stále více se blíží ke krabicím a ti nejodvážnější pak sami mají možnost ptáky vypustit. „Drž ho oběma rukama kolem těla přes křídla, ale nemačkej. A až řeknu raz, dva, tři, teď, tak ho pusť,“ instruuje ornitolog děti.

„Bylo to super, hodně se mi to líbilo. Tak blízko k dravci jsem asi nikdy neměla, fakt super zážitek,“ usmívá se třináctiletá Daniela, která si vypouštění dravců do volné přírody vlastnoručně vyzkoušela.

V klimkovickém sanatoriu to bylo letos poslední vypouštění zachráněných živočichů, ale ornitolog Otakar Zavalský plánuje, že se sem vrátí zase v příštím roce.

autor: stj
Spustit audio