Mali po útoku vyhlásilo výjimečný stav. Mezi oběťmi jsou i Američan a Belgičan

Mali vyhlásilo po pátečním teroristickém útoku výjimečný stav, který má na celém území platit deset dní. Vyhlásil ho prezident Ibrahím Boubacar Keita, který se do země narychlo vrátil z návštěvy Čadu. Bojovníci ze skupiny Al-Murábitún, která se hlásí k Al-Káidě, drželi v hotelu Radisson v hlavním městě Bamako přes 170 rukojmích. Podle nejnovější bilance na místě zemřelo 22 lidí, včetně dvou útočníků a policisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní složky v hotelu Radisson v malijském hlavním městě Bamaku

Bezpečnostní složky v hotelu Radisson v malijském hlavním městě Bamaku | Zdroj: Reuters

Útok vedli podle všeho jen dva ozbrojenci, oznámil malijský armádní velitel Modibo Nama Traoré.

Americké ministerstvo zahraničí informovalo, že mezi oběťmi je americký občan. Při incidentu přišel o život i belgický poslanec a tři Číňané. Podle ruských úřadů v Bamaku zahynul i nespecifikovaný počet občanů Ruska.

Pět osob, včetně dvou příslušníků maliské policie, údajně bylo zraněno. Do pondělí v zemi bude státní smutek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O politické situaci v Mali mluvil Vladimír Klíma, afrikanista a odborník na terorismus v Africe

Skupina ozbrojenců s puškami a granáty do hotelu vtrhla v pátek v ranních hodinách. Provolávali přitom arabsky Bůh je velký. Okamžitě zlikvidovali ochranku hotelu a systematicky procházeli jedno patro hotelu za druhým a brali rukojmí. Ty, kteří odrecitovali koránské verše, následně propouštěli. Poté se zabarikádovali v 7. patře.

Na místě zasahovaly speciální jednotky malijské armády, nejpozději v poledne dostaly francouzské posily. Podle všeho se záchranou rukojmích pomáhaly i americké speciální jednotky.

K útoku se přihlásila skupina Al-Murábitún, což je lokální odnož Al-Káidy v islámském Maghrebu. Na útoku údajně spolupracovala se skupinou Imarat as-Sahra. Skupina Murábitún se podle jména hlásí k hnutí za očistu islámu z 11. století. Požadovalo propuštění svých bojovníků z malijského vězení a ukončení toho, co označují jako agresi proti obyvatelům na severu Mali.

Útok na hotel v Bamaku | Foto: ČTK

ČTK, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme