Mandelinku bramborovou dokáže zničit plíseň a miniaturní parazit

28. duben 2016

Mandelinka bramborová se dá vyhubit i bez chemie. Zlikviduje jí mikroskopická houba společně s parazity. Jako první v Evropě na to přišli jihočeští vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

"Máme tu bílé chomáčky, to jsou mikroskopické plísně. To, co je zbarvené do růžova, to už jsou vzdušné spóry, které způsobí, že ten hmyz smrtelně onemocní,“ ukazuje entomolog Rostislav Zemek.

Tyto plísně se potom smíchají s vodou a vznikne postřik, který brambory před mandelinkou ochrání. Ten se aplikuje na listy nebo přímo do půdy.

„Spóra nejprve vyklíčí, proroste dovnitř, a když zkonzumuje živiny v hostiteli, tak ta houba zase zpátky prorůstá ven, kde znovu tvoří spóry. Ty se potom mohou šířit pomocí vody nebo větru,“ dodává Rostislav Zemek.

V laboratoři Biologického centra Akademie věd mají vědci také roztok s invazními larvami hlístic. „Hostitele zabíjí během prvních 48 hodin od infekce a dále se vyvíjí v jejich mrtvém těle, takže účinek je velice rychlý. Tyto hlístice mají výhodu, že mohou zůstat na lokalitě a dále se množit bez zásahu člověka,“ vysvětluje další člen výzkumného týmu Vladimír Půža.

Spolupráce hlístic a hub je velmi účinná. Tento biologický způsob hubení se dá použít také proti klíněnce jírovcové a svilušce chmelové.

Spustit audio