Mandlový koláč, kopřivový sirup i Cyrilovy brambůrky. Značku Česká chuťovka získalo 147 výrobků

Sto čtyřicet sedm výrobků může od pátku nést označení Česká chuťovka. Celkem získalo pro své potraviny tuto značku 74 firem. Patří mezi ně i malí regionální výrobci potravin – od sladkostí až po uzeniny.

Značku Česká chuťovka získaly uzeniny, různé druhy chlebů, sladké koláče, ale i víno nebo třeba kečup. Za svůj dort dostala diplom a skleněnou plaketu například majitelka kavárny v Chotěboři Jana Fialová.

„Dort Kavárna je vlastně kakaový piškot a pudinkový krém s trochou šlehačky, na vrchu je vaječný likér,“ popisuje cukrářka.


Ocenění Česká chuťovka se uděluje devátým rokem. Za tu dobu ho získalo přes 500 výrobků.

Výrobci přihlásili celkem 215 kandidátů na chuťovku. Ty potom hodnotila patnáctičlenné porota.

„Musím říci, že za devět let, kdy jsem se účastnila hodnocení, stoupá kvalita výrobků, takže je velice obtížné vybrat ty, které mají dostat chuťovku,“ říká předsedkyně poroty Jana Dostálová.

V Česku existuje řada ocenění, která vyzdvihují kvalitu nebo původ potravin, třeba Klasa nebo Regionální potravina. Vyloženě na chuť se žádná jiná značka kvality přímo nezaměřuje. „Tam se hodnotí složení, jinde je kritériem původ výrobku, my hodnotíme chuť,“ vysvětluje ředitel soutěže Josef Sléha.

autor: lio
Spustit audio