Mangrovové lesy Sundarbans chřadnou

11. leden 2013
Monitor

Největší mangrovový les na světě mizí znepokojivým tempem. Vyplynulo to ze studie britských vědců.

Pralesy Sundarbans představují vůbec největší souvislý mangrovový porost na světě. Rozkládají se na hranicích Indie a Bangladéše a poskytují domov více než 500 druhům plazů, ryb, ptáků i savců. Mezi nimi nechybí ani ohrožený tygr bengálský (Panthera tigris tigris). Sundarbans je pro jeho další existenci nesmírně významný, protože představuje jeden z posledních pralesů schopných uživit populaci několik stovek tygrů. Je ale důležitý i jako bariéra, která chrání pobřeží oblasti před cyklóny a vlnami tsunami.

Jméno Sundarbans pochází z bengálštiny a dá se přeložit jako „krásný les“. Podle vědců z Londýnské zoologické společnosti je však jeho další existence velkým otazníkem. Zdejší mangrovové porosty totiž mizí alarmujícím tempem a za jediný rok se ztenčí až o 200 metrů. Příčinou je zřejmě vzestup globální teploty spolu s lidskou činností. Výsledky studie odhalily rychle ustupující pobřeží, které se podle vědců nedá vysvětlit přirozenou dynamikou Sundarbans. Degradace je velmi rychlá a oslabuje přirozený štít, který chrání Indii a Bangladéš.

Zdroj: Zoological Society of London

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.