MAPA: Dlouho očekávaná Hradozámecká noc je tu. Vyrazit na ni můžete i s dětmi

28. srpen 2015

Poslední prázdninový víkend slibuje krásné počasí a láká k návštěvě hradů a zámků. V sobotu se po celé republice chystá velkolepá Hradozámecká noc. Vydejte se na některý z historických objektů – skoro všude bude nějaký zajímavý program. A určitě ze svých víkendových plánů nevynechte Plzeň – tam bude festival pouličního loutkového divadla. Ať zamíříte kamkoliv, hezky si sobotu a neděli užijte!

Hradozámecká noc
Tuzemské památky čeká slavná Hradozámecká noc. Na mnoha hradech a zámcích, které jsou ve správě Národního památkového ústavu nebo i na soukromých objektech najdete v sobotu večer a v noci speciální programy.

Kam na Hradozámeckou noc vyrazit? Podívejte se na přehlednou mapku a zjistěte, jestli se nějaká zajímavá akce nekoná i ve vašem okolí.

Festival barokního divadla
V Kuksu si v sobotu užívejte Festival barokního divadla a hudby Theatrum Kuks.

Pouliční divadlo v Plzni
V Plzni najdete víkendový festival pouličního loutkového divadla. Kromě průvodu obřích loutek uvede letošní mimořádný ročník festivalu Skupova Plzeň také nejnovější inscenace francouzských mistrů La Pendue a loutkohereckého génia Nevilla Trantera, poslední opus finských vizuálních mágů W.H.S., masterclass Petera Saunderse – dvorního tvůrce loutek pro trháky Tima Burtona Mrtvá nevěsta. Festival zahájí open-air víkend loutkářského umění od pátku 28. 8. do neděle 30. 8. s obřími loutkami španělské skupiny Carros de Foc.

Čtěte také

Centrum Plzně bude ve znamení loutkového divadla od dopoledních hodin až do večera. Každou hodinu začne na jedné ze scén na náměstí, v sadovém okruhu nebo v Muzeu loutek loutkářské představení. V okolí centra okruhu vyrostou také dílny, kde si budou moci malí i velcí vyrobit loutky.

Myslivost a myslivci v rožnovském skanzenu
Rožnovský skanzen nabídne poslední prázdninovou sobotu program věnovaný myslivosti. Návštěvníci Dřevěného městečka se od 09 do 19 hodin mohou těšit například na ukázky loveckých signálů, svatohubertskou mši, ukázky vábení jelenů i přehlídku loveckých psů. V neděli prázdninový program skanzenu uzavře v areálu Dřevěného městečka folklorní pořad nazvaný Z druhé strany Radhoště. Jedná se o ozvěny frenštátského folklorního festivalu.

Festival Stopy draka v krajině a lidech
V plzeňském parku U sv. Jiří začíná landartový festival Stopy draka v krajině a lidech ve 13 hodin. Součástí bude představení výtvarných děl na dračí témata v krajině, workshopy, přednášky o dračích legendách a mýtech, koncert.

Sv. Mouřenec

Léto na šumavském Mouřenci 2015
Léto na šumavském Mouřenci 2015, tedy multižánrový cyklus duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí v šumavském kostele sv. Mořice nad Annínem, se blíží do finále. Zdaleka ale ještě nekončí! V sobotu v 19 hodin můžete zajít na letošní v pořadí už třetí letní Mouřeneckou noc. Tentokrát s názvem: Filmový Mouřenec aneb Mouřenec ve filmu a filmy o Mouřenci. Kostel totiž láká různé profesionální i amatérské filmaře.

Na šumavském Mouřenci
A poslední prázdninová akce Na šumavském Mouřenci bude zaměřená na školství. V neděli ve 14 hodin můžete vyrazit na speciální procházku po mouřenecké hoře. Procházka je určená pro všechny, tedy nejen pro školáky, rodiče a pamětníky. Sraz je ve 14 hodin v kostele svatého Mořice, kde se účastníci dozvědí základní informace a uvidí dobové fotografie a dokumenty z historie mouřenecké školy, která na této hoře byla od 17. století až do roku 1961. Poté se celá skupina přesune k bývalé škole.

Netopýří noc v Týnci
Nebojte se žít s netopýry pod jednou střechou. Tak se jmenuje letošní Netopýří noc v Týnci nad Sázavou na Benešovsku. Začíná v pátek v 19 hodin na tamním hradě. Čeká vás pozorování kolonie netopýra velkého, ukázka ochočených handicapovaných netopýrů, přírodovědná stezka pro děti, a také nejrůznější kvízy a úkoly. Na závěr se můžete vydat k řece a tam sledovat tyto savce pomocí ultrazvukových detektorů.

Netopýři na Šelmberku
Netopýří noc na hradě Šelmberk si můžete užít v sobotu od 20 hodin. Návštěvníci se seznámí se životem a ochranou netopýrů, k vidění budou ukázky ochočených handicapovaných netopýrů.

Vypouštění netopýrů

Ochotnický divadelní festival
A v Týnci nad Sázavou na Benešovsku najdete v sobotu Ochotnický divadelní festival. Přehlídka regionálních souborů odstartuje na hradě ve 13 hodin. Na akci se představí divadelníci např. z Pyšel, Louňovic a Jílového. Připravená jsou šermířská vystoupení, kouzelník, večerní prohlídka věže. Děti si můžou pohrát v dětském koutku, modelovat, tvořit z papíru, zatloukat hřebíky nebo si vyzkoušet lukostřelbu.

Tankový den v Lešanech
Vojenský historický ústav Praha pořádá v sobotu od 9.30 v Lešanech na Benešovsku Tankový den. Výjimečným bodem bude vůbec první představení vojenské historické techniky, kterou letos v červenci získal Vojenský historický ústav Praha výměnou ze Švédska.

155FEST v Boleslavi
V Mladé Boleslavi si nenechte ujít v sobotu v areálu Leteckého muzea Metoděje Vlacha první ročník akce nazvané 155FEST, záchranářského loučení s létem, který pořádá Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje. Na programu budou ukázky poskytování první pomoci, záchranářské a letecké techniky a od 12:00 koncert záchranářských kapel Brünnfield, 21 hodin, Libý Květoň, Exit 18 a PHZS.

Pohádky Zdeňka Trošky
V Přerově nad Labem nabízí skanzen v sobotu celodenní program v pohádkách Zdeňka Trošky.

Čtěte také

Festival Valník
Šestnáctý ročník jednodenního slánského rockového open air festivalu Valník startuje v sobotu v 10 hodin v tamním letním kině. Vystoupí 26 skupin, například Sto zvířat a Krucipüsk.

Vzpomínka na Jana Pernera v České Třebové
V terminálu Jana Pernera v České Třebové začíná v sobotu ve 12.30 akce, která chce připomenout 200 let od narození a 170 let od úmrtí Jana Pernera, stavbyvedoucího první české parostrojní dráhy, která slaví rovněž 170 let od zahájení svého provozu – koncert, přednáška, jízdy parním vlakem, výstava fotografií, divadelní představení.

Festival On the Road
Lázně Bohdaneč zvou v sobotu do kempu U Čochtana na desátý ročník hudebního festivalu On the Road, na kterém mj. vystoupí Tata bojs, Sto zvířat, Lenka Dusilová, Skyline, Vypsaná fiXa, Znouzectnost a Květy.

Kejkle a kratochvíle v Moravské Třebové
Vypravte se v sobotu odpoledne do Moravské Třebové. Ve 14 hodin tam začíná městská slavnost Kejkle a kratochvíle se slavnostním průvodem, šermíři, jarmarkem a koncerty.

Masopust v Novém Boru: Kejklíř

Pardubický festival vína
V pátek a v sobotu se chystá na pardubickém zámku Pardubický festival vína. Součástí festivalu vína je i Pardubická vinařská noc – oslava vína, dobrého jídla a zábavy na Pernštýnském náměstí. Lidová veselice vypukne v pátek ve 20 hodin a potrvá až do půlnoci.

Farmářská zoo v Děčíně
V děčínské zoo najdete v sobotu od 14 hodin akci Farmářská zoo. Příchozí čeká několik soutěžních stanovišť, na kterých budou plnit úkoly. Mohou se těšit například na dojení krávy, sbírání vajec, rovnání balíků sena, pletení housek, moštování, řezání dřeva nebo pytlování brambor. Za splnění všech aktivit čeká děti drobná odměna.

Zoo ve Dvoře Králové se loučí s prázdninami
Na velké prázdninové rozloučení zamiřte v sobotu do zoo ve Dvoře Králové. Oslavíte mezinárodní den orangutanů, slavnostně otevřete jihoafrickou vesničku, a dozvíte se něco o nové geocachingové hře "Po stopách krále zoo" a po celý den si užijete spoustu soutěží a her. Při oslavě orangutanů se těšte na překvapení, které bude na naší slavnou orangutanku Žanetu a její dceru Tessu čekat ve venkovním výběhu v jednu hodinu odpoledne. Po celý den si tam budou děti moci vyzkoušet lanové prolézačky a houpačky podobné těm, které mají orangutani ve výběhu.

Zajděte do plzeňské zoo a botanické zahrady
S prázdninami se loučí i plzeňská zoologická a botanická zahrada, a to v sobotu dnem plným her soutěží a sladkých odměn. Již tradiční Poslední prázdninová zmrzlina začíná v 10 hodin před Tropickým pavilonem a potrvá do 17 hod. Jak napovídá název akce, výhrami za zvládnuté soutěže bude mrazivé osvěžení, které patří neodmyslitelně k létu. A to má mít poslední srpnovou sobotu podle předpovědi tropický rozměr. Program je koncipován pro celé rodiny, jeho součástí je i oblíbená soutěžní naučná stezka.

Čtěte také

Dračí lodě ve Žďáru
Pojďte v sobotu fandit posádkám dračích lodí k Pilské nádrži ve Žďáru nad Sázavou. Festival dračích lodí má taky bohatý doprovodný program.

Industra Food Fest v Brně
V brněnské kreativní továrně Industra v areálu mrazíren Rovner najdete v sobotu od 10 hodin festival pouličního jídla Industra Food Fest, který nabídne jídlo a nápoje ze všech koutů světa, jak od profesionálních kuchařů, tak od amatérů.

Vinohraní 2015
Velké Pavlovice zvou v sobotu od 15 hodin na třetí ročník hudebního festivalu Vinohraní 2015. Vystoupí skupina Arakain a Lucie Bílá.

Lucie Bílá

Slavnosti pivovaru Ostravar
V Ostravě najdete v sobotu 15. ročník Slavností pivovaru Ostravar.

Náplavka Street Food
Druhý ročník gastronomického festivalu Náplavka Street Food, který představí exotické potraviny, najdete v sobotu od 10 hodin na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově.

Barevná devítka v Praze
Jedenáctý ročník festivalu Barevná devítka, který představí kulturu národnostních menšin, najdete v sobotu od 14 hodin v parku Podviní v pražských Vysočanech.

Dožínky na zámku Ctěnice
Zámek Ctěnice u Prahy vás zve v neděli od 10 hodin na Dožínky. Program nabídne hudbu, taneční vystoupení, řemeslnický trh a dílničky pro děti představí typická lidová řemesla spojená s obdobím žní. Ve 14:00 vystoupí národopisný soubor Doudleban a v 17:00 soubor Hradišťan.

Mistrovství v tanci na tyči
V pražském Divadle ABC začíná v neděli ve 14 hodin první české a slovenské mistrovství v pole art – uměleckém pojetí tance na tyči.

Pole dance. Ilustrační foto

Dílo Pavla Sukdoláka v Havlíčkově Brodě
Výběr z díla malíře, grafika a ilustrátora Pavla Sukdoláka u příležitosti jeho letošních 90. narozenin představuje Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Kromě ohlédnutí za 65 lety tvorby tohoto rodáka z Humpolce na Vysočině nabízí i Sukdolákovy grafiky vzniklé v posledním desetiletí.

Dějiny zvonařství v Plzni
Nová výstava plzeňského Muzea církevního umění plzeňské diecéze provede návštěvníky dějinami zvonařství v Plzni od středověku po nedávnou současnost. V letním refektáři bývalého františkánského kláštera se lidé seznámí nejen s významnými plzeňskými zvonaři, ale i s osudy známých plzeňských zvonů.

Interaktivní výstava Play v Mladé Boleslavi
Ve vzdělávacím centru Na Karmeli v Mladé Boleslavi najdete interaktivní výstavu Play. Výstava je součástí mezinárodního projektu putovních výstav Orbis Pictus Play autorů Jiřího a Radany Waldových. Návštěvníci se budou moci všech vystavených objektů dotýkat, vstupovat do nich, hrát si s nimi a tím je dotvářet. Tvůrčí dílo tak vznikne teprve po zapojení fantazie diváka. Autory objektů jsou Jiří Konvrzek, Luboš Fidler, Maja Dvořáková, Ondřej Janoušek, Ondřej Puchta, Ondřej Smeykal, Petr Lorenc, Petr Nikl, Jaroslav Kořán, Jiří Melzer, Václav Smolka a Martin Janíček.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu