Marie Rottrová a Jiří Bartoška přinesli seniorům v Roztokách u Prahy spoustu radosti

13. prosinec 2017

Setkání s hercem Jiřím Bartoškou a zpěvačkou Marií Rottrovou bylo velkým přáním klientů Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy. Splnila jim ho Ježíškova vnoučata. V sále domova, zaplněném do posledního místa, se s hosty vzpomínalo a řeč přišla i na veselé zážitky z jejich profese.

Pro klienty domova to bylo podle jejich slov jedním z nejkrásnějších zážitků. „Na začátku jsem měla slzy v očích. Na staré lidi by se nemělo zapomínat,“ neskrývala své dojetí Denisa Grafnetrová, která coby Ježíškovo vnouče setkání zorganizovala. „Já jsem z toho nadšená, bylo to krásné,“ dodala ředitelka domova Jolana Kijonková.

„Myslím si, že je to sympatickej projekt. Když jsem o něm poprvé slyšela v rádiu, řekla jsem si, že je to vynikající nápad,“ souhlasila Marie Rottrová. „Měli jsme s Marií trochu obavu, jak ta beseda bude probíhat, ale bylo to perfektní,“ shrnul své dojmy Jiří Bartoška.

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit.

Projekt zaujal i Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich už tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek nebo přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

Pokud si žádné nevyberete, můžete třeba přispět na dražší dárky přes portál Slevomat. A sledujte facebook Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Ježíškova vnoučata doplňoval také tematický týden o životě penzistů v Česku s názvem Tahle země bude pro starý. Český rozhlas se zaměřil na problematiku stáří a stárnutí populace. Na serveru iROZHLAS.cz si můžete seriál pod označením Země seniorů připomenout.

Setkání s Jiřím Bartoškou a Marií Rottrovou v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy
autor: vos
Spustit audio