Marinované zelí bez zavařování
Recept od Ludmily Muszelové ze Znojma, který je tak oblíbený, že si ho od ní žádá víc a víc lidí a koluje tak dokonce i v Německu, nebo na Slovensku. A v čem je tak zvláštní? Kromě toho, že výborně chutná, je velice jednoduché. Rozpis vystačí na 24 sklenic o objemu 0,7 litru.
Budete potřebovat:
15kg zelí
10 velkých cibulí
4,5l vody
1,5l octu
300 g soli
3 lžíce hořčičného semene
2 lžíce kmínu
75 sacharinů
2 kávové lžičky pyrosulfidu (neboli disiřičitanu draselného. Ten koupíte v drogerii nebo ve vinařských potřebách – používá se totiž nejen při konzervaci zeleniny, ale i k síření vína)
Postup:
1. Připravíme si nálev – do vody s octem přimícháme sůl, hořčičné semeno, kmín, sacharin a pyrosulfid.
2. Poté nakrouháme zelí a nakrájíme cibuli.
3. Zeleninu dáme do velké nádoby, zalijeme nálevem a necháme 24 hodin ležet.
4. Průběžně několikrát promícháme, aby se veškeré zelí s cibulí namočilo do nálevu.
5. Poté rozdělíme do sklenic, zalejeme nálevem a uskladníme ve sklepě.
6. Nezavařujeme. V zimě je toto zelí vhodné jako doplněk k masu a knedlíkům, ale výborné je i samotné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.