Markéta Adamová k otcovské dovolené: Měli bychom se zabývat částečnými úvazky

11. leden 2017

Vedle mateřské dovolené bychom mohli v průběhu letošního roku začít mluvit i o otcovské dovolené. Dnes by měli o zavedení této nové dávky hlasovat poslanci. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD doufá, že se k tomu poslanci dostanou vzhledem k projednávání tzv. lex Babiš.

Podle ministerstva financí by nová dávka byla nákladově neefektivní. Vyplatilo by se ji zavádět? „To bychom nemohli zavádět vůbec nic. Rodinná politika je dlouhodobě zanedbaná, celkově ty finanční prostředky, které vydáváme na podporu rodin, jsou ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi pořád poměrně malé – jsme níž, než je polovina průměru. Takže se domnívám, že na tom nic špatného není,“ odpovídá Marksová.


OTCOVSKÁ DOVOLENÁ: Otcové by si během šestinedělí mohli vzít týden volna v práci – to mohou i teď, ale jako dovolenou nebo neplacené volno. Rozdíl by byl v tom, že stát by jim týdenní volno zaplatil stejně jako peněžitou pomoc v mateřství, tedy 70 % z průměrného platu. Otcovská by měla vyjít na 630 až 800 milionů korun ročně. Podle ministerstva financí by stát přišel na daních o dalších až 93 milionů korun, administrativa by ročně stála 30 milionů a hlavně – Česká správa sociálního zabezpečení by kvůli nové dávce musela přijmout 60 pracovníků.

Podle členky sněmovního Výboru pro sociální politiku Markéty Adamové z TOP 09 jsou i jiné priority, které by se měly upřednostnit: „Dnes bychom se měli zabývat spíše jinými nástroji, jako jsou například částečné úvazky pro rodiče malých dětí.“

Ministryně Marksová zdůrazňuje, že by otcovská dovolená baly pro pracující otce platící si nemocenské pojištění, ze kterého by ji čerpali. Dodává, že zájem o nějaký druh otcovské dovolené uvedlo 81 % respondentů a považuje to za malý začátek toho, jak podpořit otce, aby se více zapojili.

V dalších dvaceti zemích EU podobná dávka funguje, ale Markéta Adamová zdůrazňuje, že tyto státy nabízí většinou mnohem kratší rodičovskou dovolenou, která je často jen v řádu měsíců a ne let, jako u nás. Pro TOP 09 je důležitější otázka částečných úvazků a skloubení práce a rodiny nejen zaměstnanců, ale i živnostníků.

Poslechněte si celý duel Markéty Adamové z TOP 09 a Michaely Marksové z ČSSD >>

autoři: rkr , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.