Máte doma anonymní vkladní knížku od České spořitelny? Vyberte ji do konce roku

Definitivní konec platnosti anonymních vkladních knížek od České spořitelny se blíží. Na vybrání peněz máte čas pouze do konce roku, potom vklad propadne bance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Zákon o bankách ukončil platnost knížek na doručitele na konci roku 2002. Banky tak po tomto datu už nesměly vklady úročit ani vydávat nové anonymní vkladní knížky.

Klienti si ale mohli prostředky ze zákona vyzvednout až do konce roku 2012. Česká spořitelna, která z historických důvodů vedla nejvíce takových účtů, tuto lhůtu dvakrát prodloužila. Tentokrát jde o konečný termín.

Anonymní vkladní knížky definitivně končí

Číst článek

A kolik lidí si své anonymní vkladní knížky ještě nevybralo? Česká spořitelna eviduje 2 a půl milionu anonymních knížek. Přibližně na 98 procentech z nich je uložená částka pod 5 tisíc korun, na 41 procentech dokonce méně než 50 korun.

Zdá se, že lidé si začali uvědomovat, že čas pro výběr peněz se krátí. Protože z údajů spořitelny vyplývá, že jen v říjnu a listopadu přinesli téměř 6 a půl tisíce anonymních vkladních knížek, ze kterých si celkem vyzvedli více než 24 milionů korun.

Česká národní banka bude korunu oslabovat zřejmě až do poloviny příštího roku, rozhodla rada

Číst článek

Pokud takovou vkladní knížku doma najdete, můžete ji odnést do kterékoli pobočky České spořitelny. Připravený byste měli mít i svůj občanský průkaz. Pokud je knížka na heslo, měli byste ho znát. Informace o případném zaheslování je napsána na úvodních stránkách knížky.

Podle zákona takzvané promlčené vklady propadnou bance a ta je nemusí vyplácet. Spořitelna založila speciální nadační fond Depositum Bonum, do kterého vložila téměř jednu a půl miliardy korun. Nadace se zaměřuje na zlepšení úrovně vzdělání, zejména v technických a přírodních vědách. Peníze z anonymních vkladů, které si lidé do konce letošního roku nevyberou, převede spořitelna právě do tohoto fondu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme