Máte fobii z obestavěné tmy? Klidně zastavte a zamyslete se. Cesta po povrchu se vždy najde

Skoro každý si z dovolené přiveze dojmy a fotky. Ty dnes může dát snadno na Facebook. Například redaktor Martin Karlík si na dovolené v polských Krkonoších vyfotil tunel a dal ho právě na sociální sítě. Ne všichni ale mají tunely rádi, někteří se jich dokonce i bojí. Před pár dny zastavil na dálnici A31 na severozápadě Německa u města Leer dánský řidič a odmítl jet dál.

„Dálnice totiž podjíždí řeku Ems, Česky se jí taky říká Emže, a šofér obytného auta z Dánska měl takový strach, že zastavil na krajnici a nebyl schopný se hnout z místa,“ popisuje Martin Karlík.

Přijela policie, a když policisté pochopili, v čem je problém, dostali ho pryč z dálnice, aniž by musel do tunelu a poradili mu, kudy má pokračovat v cestě k nizozemským hranicím, aby jel vždy po povrchu.

Nestává se to denně, ale třeba před loňským Silvestrem jeden řidič s fobií z tunelů v Mindenu v Severním Porýní-Vestfálsku zajel pod zem. Projet 1 730 metrů ale nezvládl, zastavil uvnitř a počkal na policii. Za volant si musela sednout policistka, která auto i s vystresovaným řidičem vyvezla ven na denní světlo.

autoři: jch , mkk
Spustit audio