Matematický génius vynásobí trojciferná čísla za pár vteřin. V soutěžích poráží i učitele

Chodící kalkulačka. Takovou přezdívku by mohl mít třináctiletý chlapec z Libanonu. Mohammad al-Mir za pár vteřin vynásobí trojciferná čísla, poráží zkušené matematiky a vyhrál několik světových titulů.

V rozhovoru pro britskou BBC násobil třeba 453 krát 356. Chlapec chvilku přemýšlel, něco si pro sebe šuškal, trochu mával rukama a po zhruba sedmi vteřinách řekl správný výsledek, tedy 161 268.

Třináctiletý Mohammad trénuje na japonském počitadle soroban. Je taky zvyklý cvičit svou paměť. „Už když jsem byl hodně malý, tak jsem se spoustu věcí snažil naučit nazpaměť,“ popisoval chlapec pro britskou BBC. Mohammad v rozhovoru taky řekl, že ho lidé poznávají na ulici a prý mu říkají kalkulačko.

Už v jedenácti letech vyhrál juniorské mistrovství světa v počtech zpaměti. Nedávno taky zazářil v soutěži Německo má talent, kam ho pozvali. V soutěži správně sečetl 200 čísel a trvalo mu to méně než minutu a půl.

Porazil tak tým čtyř profesorů matematiky, který stejný počet čísel počítal přes dvě minuty. Navíc každý z učitelů počítal jen 50 operací a udělali chyby.

autor: bal
Spustit audio