Matematika s chutí

2. listopad 2012
Třetí dimenze

Nová iniciativa chce s podporou významných osobností prolomit konzervativní pojetí výuky tohoto předmětu na českých školách...

Matematika je v českých školách čím dál méně oblíbená. Podle pravidelné mezinárodní studie PISA čeští žáci umí především memorovat, ale méně už s informacemi pracovat a vymýšlet řešení. Se zlepšením neradostných vývojových trendů má pomoci projekt Matematika s chutí, o kterém budeme hovořit v dnešní repríze Třetí dimenze.

Kalkulačku dnes zcela mechanicky používáme i k nejjednodušším výpočtům...

Proč matematiku potřebujeme de facto stále více? Proč ji studenti tak špatně přijímají? Je situace ve výuce skutečně špatná, nebo jsou ve hře ještě další faktory?

Pozvání Martina Ježka k diskusi přijali Oldřich Botlík, externí spolupracovník Institutu pro sociální a ekonomické studie, Martin Fencl, doktorand ČVUT v Praze, který připravil většinu třídních projektů pro Matematiku s chutí, a David Souček, externí spolupracovník ISEA.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 29. října do 2. listopadu:

Pondělí: jak zklidnit dopravu
Úterý: kultura v regionech
Středa: kult smrti a těla
Čtvrtek: co chutnalo předkům
Pátek: matematika s chutí

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.