Mediální továrnu na skandály Gawker zničil miliardář ze Silicon Valley, sekundoval mu wrestler

24. srpen 2016

Místo, kde mohl být novinář otevřeně géniem i bláznem před celým světem. Takový byl podle dlouholetého reportéra Nolana Hamiltona publicistický web Gawker. Jedno z nejvýraznějších nových médií 21. století knokautoval známý wrestler Hulk Hogan žalobou kvůli krátkému erotickému videu, které web uveřejnil v roce 2012. Posléze vyšlo najevo, že Hogan byl jen nastrčená figurka, již vedl naštvaný miliardář toužící po pomstě za „dehonestující články, které zničily životy mnoha lidem, aniž by šlo o veřejný zájem“.

Osmačtyřicetiletý podnikatel Peter Thiel, který v roce 1998 spolu s Elonem Muskem a Maxem Levchinem založil službu PayPal, si přál blog potopit skoro deset let. Zakladatel Gawkeru Nick Denton, se kterým se Thiel osobně znal, o něm totiž v jednom ze svých sloupků prozradil, že je gay. Thiel, který mimo jiné zasedá i ve správní radě Facebooku, dlouho tajně financoval Hoganovy právní výlohy a známý wrestler nakonec na webové stránce za nabourání soukromí vysoudil přes 140 milionů dolarů. Penále mediální dům známý svým provokativním obsahem neunesl a vyhlásil bankrot a v srpnu ho koupila televizní společností Univision za 135 milionů dolarů. Samotný web Gawker, vlajková loď společnosti, rozpustil tento týden redakci, jejíž členové pravděpodobně přejdou do dalších šesti stále fungujících tematických webů nebo jinam v rámci webové Fusion Media Group, kterou Univision provozuje.

Není pochyb o tom, že internet ovlivnil žurnalistiku podobně, jako parostroj umožnil vznik masového tisku. Novináři, kteří z tradičních médií přešli na internet, zjistili, že i inteligentní čtenáři se v online světě chtějí hlavně bavit. Tvrdá zpravodajská data a unifikovaný jazyk redakcí najednou válcovaly nabroušené online komentáře, ve kterých fakta občas stála až na druhém místě. Blogeři se odvolávali na svobodu slova a první dodatek americké ústavy a pionýrem této deníkové žurnalistiky bez výčitek svědomí se stal právě Gawker.

V roce 2002, kdy ho Newyorčané Nick Denton a Elizabeth Spiers založili, se web zabýval více méně bulvárními zprávami ze života celebrit a médií v New Yorku. Jak popisuje Denton ve svém posledním příspěvku How Things Work, než se redakce profesionalizovala po vzoru klasických novin, neexistovali v ní například editoři a nejdůležitějším parametrem bylo, aby se psalo o tom, co čtenáři 21. století opravdu chtějí konzumovat. Reportéři tak v pracovní době strávili víc času na fórech jako 4Chan nebo Reddit než běháním po městě s rekordérem.

03691675.jpeg

Gawker se po pěti letech rozhodl věnovat tématům za hranicemi New Yorku a stát se národním médiem. V rámci této strategie zkombinoval ověřená bulvární témata s investigativní žurnalistikou a stal se nejproduktivnější americkou továrnou na skandály. Udělal si díky tomu hodně nepřátel, a to jak mezi celebritami, tak politiky nebo kolegy z branže. Stránka například jako první upozornila na výraznou roli herce Toma Cruise ve scientologické církvi, odhalila nevěry bývalého kandidáta na starostu New Yorku Anthonyho Weinera a ukončila tak jeho kariéru nebo jako první potvrdila existenci videa, na kterém dnes už zesnulý starosta Toronta Rob Ford kouřil crack. Také mimo jiné zjistila, že editor webu Buzzfeed opisuje z Yahoo Answers.

Jenže Gawker kopíroval a spolutvořil trendy své doby, a tak se zaměřil i na úplně nový druh smetánky – podnikatele ze Silicon Valley, kteří začali růst ve stejné době. Nick Denton dokonce nedaleko Silicon Valley dlouho bydlel a mnoho lidí osobně znal, a právě proto založil i podstránku Gawkeru Valleywag, která se věnovala drbům slavných a bohatých ze sanfranciského zálivu. Na té se v roce 2008 objevila zpráva s titulkem „Peter Thiel is totally gay, people“, která popisuje těžký život homosexuálního investora v netolerantním byznysu.

Francouzská organizace Reportéři bez hranic nedávno zveřejnila světovou zprávu o oligarchizaci médií. Jedním z nebezpečných trendů v této oblasti je vzestup technologických miliardářů, kteří skupují tradiční média. Thiel šel opačnou cestou – do zničení webové stránky byl ochoten investovat až 15 milionů dolarů. „Pro nás byla otázka cti, že se na Gawkeru objevovaly informace, které se ostatní báli zveřejnit,“ pyšní se v posledním článku Denton. Jenže jak sám přiznal, na rozdíl od čistě bulvární stránky TMZ, kterou vlastní původně právník Harvey Levin, si nikdy nekryl záda dobrými vztahy s úředníky, „áčkovými“ celebritami a jejich mluvčími. Hulk Hogan zažaloval na své domovské Floridě, kde má nejsilnější fanouškovskou základnu, nejen Gawker.com, ale také samotného Dentona a autora příspěvků o jeho sex tapu A. J. Dauleria. Oba dva už také vyhlásili osobní bankrot.

03691677.jpeg

Společnost Univision vytváří obsah hlavně pro hispánské publikum a s akvizicí zábavních portálů Gawker Media chce cílit na širokou základnu mileniálů. Sám Gawker.com nebyl mezi elitami oblíbené médium. Jeho ukončení oslavovali nejen konzervativci, na které se jízliví blogeři často zaměřovali, ale i někteří liberální kolegové. Podobnou situaci loni řešil liberální web Mother Jones, který za urážku na cti zažaloval podnikatel a republikánský přispěvatel Frank VanderSloot. Vyhrát spor stálo relativně malou organizaci Mother Jones téměř 2,5 milionu dolarů a VanSloot poté oznámil, že zřizuje fond s milionem dolarů, který zaplatí výlohy všem, kdo budou chtít stránku rovněž postavit před soud. Mediální experti proto upozorňují na nebezpečný precedens, kdy byznysmeni skrze peníze dovedou utišit konkrétní novináře nebo rovnou celé médium.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.