Medvěd zatoulaný na Břeclavsku se zatím nenašel. Buďte opatrní, varují úřady

Pátrání po medvědovi, který se pohybuje v okolí Břeclavi, je zatím neúspěšné. Šelma se tam zatoulala nejspíš ze Slovenska a hledá potravu, přiblížit se proto může i k obydleným částem obcí a měst. Podle odborníků by ale bezdůvodně na lidi zaútočit neměla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvěd grizzly

Medvěd grizzly | Foto: Alena Houšková | Zdroj: Český rozhlas

„Zahnula do lesa a po 500 metrech se jí vylekal kůň. Postavil se tam medvěd. Kůň začal utíkat a medvěd za nimi chvilku běžel. Když se dcera podívala, už tam nebyl,“ popisuje setkání své patnáctileté dcery s medvědem při vyjížďce na koni Michala Polláková z Lanžhota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lesníci na Břeclavsku stále pátrají po medvědovi. Vystrašit měl při vyjížďce na koni dívku v okolí Lanžhota, od té doby ho ale nikdo neviděl

„Říkala, že i křičel. Řval po lese. Nemohlo to být nic jiného,“ myslí si Polláková.

Medvěd se v okolí pohyboval už před třemi lety, podle matky to může být tentýž, co v minulosti.

„Potřebují upadnout do pravého zimního spánku, teploty kolem nuly a sníh. Takže je to díky tomu, že je mírná zima. Vzbudil ho pravděpodobně hlad a teplo, takže shánění potravy,“ upřesňuje chovatel medvědů z brněnské zoologické zahrady Milan Šebesta.

Přirozenou potravu však medvěd v lese teď nenajde, musí se tedy vydat do blízkosti lidských obydlí.

„V takovém případě bych medvěda nerušil a radši bych zavřel dveře, nechal ho klidně rozbít popelnice, prohrabat je. On se odebere někam jinam, nebude tam dlouho. Jde mu jen o potravu,“ vysvětluje Šebesta.

Pátrání bude pokračovat

Nikdo z lesníků a ani příslušných úřadů však pobyt medvěda na českém území dosud nepotvrdil.

„Pracovníci OŽP MěÚ Břeclav a Lesů ČR už byli v terénu, byli se podívat, zda najdou stopy po medvědovi, nicméně terén je hodně podmáčený, takže zajistit stopy v současné chvíli nebylo možné,“ uzavírá mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Lesníci budou okolí Lanžhota a Tvrdonic prohledávat i zítra, medvěd však může být i o několik kilometrů dál. Přesto úřady nabádají při procházkách v lese k opatrnosti.


Zvětšit mapu

Simona Bartošová, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme