Medvědi grizzly v děčínské zoo sami rybaří, aby neměli dlouhou chvíli

26. listopad 2016

Děčínská zoo se pyšní párem medvědů grizzly. Aby neměli medvědi ve svém výběhu dlouhou chvíli, vymysleli jim ošetřovatelé skvělou zábavu ‒ lov živých ryb!

Medvědi se, jako všechna zvířata v zoo, vlastně nudí, protože nemusí, na rozdíl od života v přírodě, potravu nějak složitě hledat. Proto jim chovatelé dávají do jejich bazénu živé ryby, které si potom sami musí lovit.

„Je to pro ně opravdu zábava, navíc ještě spojená s krmením. Z medvědů je z toho nadšenější Míša. Helga ta spíš postává na břehu a čeká, co zbyde, kdežto Míša ten aktivně loví. Vydrží celou dobu tam stát v tom bazénu, prohrabávat vodu přední tlapou, a jakmile nějakou rybu ucítí, tak ji dožene ke břehu, vyhodí ji do vzduchu a sežere,“ popisuje ošetřovatel šelem Petr Haberlant.

A jaké ryby mají medvědi nejraději? „Sežerou vlastně všechno, co se jim dá, ale mají rádi třeba pstruhy, kteří nemají tolik šupin jako třeba kapr nebo karas, ale jak říkám, sežerou opravdu úplně všechno,“ konstatuje ošetřovatel šelem.

Medvědi rybaří bohužel jen nárazově, když zoologická zahrada získá od rybářů živé ryby. Největší šanci na to vidět tuto zajímavou podívanou ale máte právě teď, na podzim...

Spustit audio