Medvědí holčička Tracy...Tak na tu si musí Mino počkat

27. září 2013

V olomoucké zahradě se to medvědy baribaly jen hemží. A možná poprvé v její historii se zde budou i rozmnožovat. Novou posilou k baribalí 27leté babiččce Marry a tříletému samci Minovi se stala holčička Tracy.

Tracy se narodila v dubnu 2012 a její první den v Zoo Olomouc připadl na 24. července 2013. Náleží k poddruhu baribala novomexického a pochází z oblastí svého přirozeného výskytu v Texasu. "Je to ještě takové uplakané miminko, s velmi vstřícným vztahem k lidem, které se nechá přes mříže drbat za ušima. Nechybí jí chuť k jídlu, z domu si přivezla blízký vztah k mangu," popisuje Tracy její ošetřovatelka Kateřina Macků.

Chov v Zoo Olomouc

První pár medvědů baribalů získala olomoucká zahrada na počátku 90. let přímo z Kanady. Nikdy se však nerozmnožovali. Samici později nahradila současná obyvatelka medvědího výběhu, pocházející z Říma, Marry. Samce Míšu vystřídal Mino. Mino pochází ze soukromého chovu v Belgii, kde se také v jarních dnech roku 2011 narodil. Je to právě on, který by se měl do budoucna stát případným ženichem Tracy. Jeho vkus sice neznáme, ale chovný pár s medvědí babičkou Marry již patrně nevytvoří důsledkem jejího zdravotního stavu.

Baribalové v Zoo Olomouc

Život ve volné přírodě
Mezi baribaly existuje více poddruhů, lze je tedy potkat v černém, hnědém, či bílém zbarvení, od oblastí Severní Ameriky až po Mexiko. Živí se převážně rostlinnou stravou. Často rozhrabává ztrouchnivělé pařezy, hledá v nich hmyz a larvy. Do korun stromů se vydává pro ptačí vajíčka či pro oblíbenou pochoutku - med divokých včel. Jelikož hnízdo asi nevykouří, mnohdy žere med spolu se včelími larvami i včelami samotnými, které si jej chrání. Dokáže i skvěle plavat. V řekách loví ryby. Také loví kamzíky běláky, a to tak, že je nažene na okraj skály, odkud je shodí. Začátkem zimy se poohlíží po vhodném místu, kde by ji přečkal. Jedná se o brlohy v jeskyních, pod vyvrácenými stromy nebo si díru vyhrabe sám. U medvědů je běžná tzv. utajená březost. Vývoj zárodku se na několik měsíců zastaví a mláďata se rodí až v zimě v brlohu. Medvěd dokáže v zimním spánku snížit spotřebu energie až o 75 %, aniž ztratí kostní či svalovou hmotu. Probouzí se začátkem května, někdy až po 6 měsících. Vzpřímený postoj u baribalů neznamená hrozbu, medvěd jen monitoruje situaci.

Baribalové v Zoo Olomouc

Zajímavosti

Mládě baribala, které si ochočil americký prezident Theodor Roosevelt, se stalo předlohou pro plyšového medvídka zvaného Teddy Bear. Samička Winnie z londýnské zoo se stala předlohou pro autora Medvídka Pú.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio