Medvídek Pú slaví 90 let spolu s královnou, odrecitoval jí báseň

Ve Velké Británii vyšel nový příběh o oblíbeném dětském hrdinovi Medvídkovi Pú. Známý medový gurmán se v doprovodu svých kamarádů Kryštůfka Robina, Prasátka a Ijáčka vydá za britskou královnou Alžbětou II., aby jí popřál k jejím 90. narozeninám. Oficiální oslavy čekají Velkou Británii už za dva týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké vydání knihy o Medvídkovi Pú vyšlo až v roce 1928

Americké vydání knihy o Medvídkovi Pú vyšlo až v roce 1928 | Zdroj: Reuters

Nová kniha se jmenuje Medvídek Pú a královské narozeniny. Vypráví příběh o tom, jak se Pú a jeho kamarádi rozhodnou, že darují královně k narozeninám dárek. Pú nakonec Alžběte II. osobně zarecituje básničku.

Alžběta II. ale není z královské rodiny jediná, kdo se v příběhu objeví. V Buckinghamském paláci potkají zvířecí hrdinové malého chlapečka, který se nápadně podobá pravnukovi královny, malému princi Georgovi.

V roce 2014 se stal Medvídek Pú terčem novinářské kachny (hoaxu), když světová média, včetně těch českých, chybně převzala zprávu z polské Gazety Wyborczy o tom, že radní polského města Tuszyn odmítli pojmenovat dětské hřiště po Medvídkovi Pú, protože je údajně hermafroditní. Deníky zapomněly ovšem zmínit, že ze strany radních šlo o vtip, a zároveň mylně referovaly o tom, že autor medvědovi nenakreslil pohlaví, protože měl problém s jeho identitou. Podle nepotvrzených informací měl ovšem problém s vlastní identitou sám autor.

Příběh se dá na YouTube kanálu Disney zdarma poslechnout také jako audiokniha, a to v podání britského herce Jima Broadbenta, který je známý třeba z Harryho Pottera jako profesor Horácio Křiklan.

Devadesátiny letos ovšem neslaví jen královna, ale také sám Medvídek Pú. První díl s ním vyšel nejprve v novinách na Vánoce roku 1925, o rok později pak poprvé knižně – 14. září roku 1926. Už tehdy spisovatel Alan Alexander Milne věnoval tehdy novorozené Alžbětě II. zpěvník s Medvídkem Pú.

Kreslená postavička se stala postupem let mezi dětmi velmi oblíbená, vycházely nové a nové díly, knihy byly přeloženy do desítek jazyků a Walt Disney příběhy Medvídka Pú zfilmoval.

Matěj Skalický, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme