Meerkat je aplikace, která vyhraje příští americké volby

24. březen 2015

Texaský festival South by Southwest (SXSW) roste každým ročníkem, a jak čas plyne, hrají na něm čím dál tím větší roli technologické společnosti. Není výjimkou, že se nějaká technologie (či aplikace) stane doslova hitem festivalu. V roce 2007 tu explodoval Twitter, v roce 2009 zase nikdo nemluvil o ničem jiném než o geolokační sociální síti Foursquare. Letos SXSW ovládla aplikace Meerkat na streamování videa.

S růstem rychlosti připojení se živé streamování v posledních letech stalo poměrně obvyklým. Z platformy Twitch, používané hlavně na livestreamy videoher, se v posledních letech stal přímo fenomén. Čím se odlišuje Meerkat od masy softwaru, který vám umožňuje živě přenášet video? Je pro chytré telefony.

Meerkat staví na sociální síti Twitter. Několika dotyky svého telefonu můžete začít živě streamovat video svým followerům právě na této síti. Aplikace je pouze několik týdnů stará, což dokládá, že pokud nemáte iOS, ale Android, můžete si díky neoficiální aplikaci pustit cizí streamy, sami ale zatím žádné živé video do světa nevypustíte. Meerkat, podobně jako by to mělo být u Snapchatu, neuchovává kopie vašeho videa. Vy si ale po skončení streamu můžete video uložit sami.

Meerkat už si vysloužil pozornost například komiků Jimmyho Fallona nebo Julie Louis-Dreyfusové. Nejzářnější pochvaly se však aplikaci dostalo do bývalého Obamova poradce Dana Pfeiffera. „V roce 2008 to byl Facebook, v roce 2012 Twitter a v roce 2016 to bude Meerkat (nebo něco hodně podobného),“ píše Pfeiffer ve svém článku na platformě Medium, ve kterém tvrdí, že živé streamování videa může rozhodnout příští americké prezidentské volby. Pfeiffer ve svém článku vzpomíná na skandál prezidentského kandidáta Mitta Romneyho vyvolaný zveřejněným videem, ve kterém Romney označoval 47 % Američanů za parazity. Podle Pfeiffera bude obdobný moment v nadcházející prezidentské kampani zaznamenán právě na Meerkat.

03345139.png

V posledních letech při mnohých protestech sehrály velkou úlohu sociální sítě a nové technologie. V případě arabského jara to byly Twitter a Facebook, při loňských protestech v Hongkongu se protestující z obavy před případným vypnutím internetového signálu uchýlili k používání aplikace FireChat, která si buduje vlastní P2P síť pomocí Wi-Fi a Bluetoothu. Během protestů a konfliktů na Ukrajině se často objevovaly živé streamy přímo z ulic, například v případě protestů a bojů o Mariupol. Zatímco tyto streamy byly evidentně dílem lidí vybavených drahou technikou, Meerkat by mohl v budoucnu něco podobného umožnit každému s chytrým telefonem v kapse. Příští revoluce se tak přece jen bude možná vysílat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.